Kan arbetsperioder vid sidan om studierna ligga till grund för SGI?
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Jag förstår din fråga som att du önskar hjälp att bedöma om dina arbetsperioder vid sidan om studierna kan ligga till grund för en högre SGI, trots att arbetet inte uppgår till sex månader. Du vill även ha vägledning kring tolkningen av lagar och bestämmelser som styr SGI, samt hur en eventuell beräkning av SGI kan göras baserat på dina arbetsperioder. Slutligen söker du råd om huruvida du bör godkänna Försäkringskassans beslut om lägsta SGI-nivå eller om du bör motivera ditt fall och försöka få en högre SGI.
Detta är en omfattande fråga, och för att ge dig en så korrekt och grundlig bedömning som möjligt rekommenderar jag att du bokar en timmes rådgivning med en av våra jurister. Detta skulle ge oss möjlighet att djupdyka i de specifika omständigheterna i ditt fall och ge dig en mer detaljerad vägledning.
Nedan följer ett övergripande svar på dina frågor:
Hur beräknas SGI?
SGI:n baseras på den årliga inkomst som en försäkrad kan antas komma att tills vidare få för eget arbete. Denna inkomst kan vara antingen av anställning eller av annat förvärvsarbete (25 kap. 2 § Socialförsäkringsbalken, SFB). Detta innebär att om man slutar att arbeta under en viss period, kommer denna SGI att ligga på noll. För att SGI ska kunna fastställas för en person krävs det att hen är försäkrad för arbetsbaserade förmåner. Vidare krävs det att den försäkrades årliga inkomst kommer från arbete i Sverige, som kan antas vara under minst sex månader i följd eller vara årligen återkommande och att inkomsten kan antas uppgå till minst 24 % av prisbasbeloppet (25 kap. 3 § SFB).
Uträkning och varaktighetskravet
Storleken av SGI avgörs utifrån en framåtsyftande bedömning, vilket innebär att det egentligt relevanta är inte tidigare eller nuvarande inkomst utan istället antagen framtida inkomst. Kan man anta att inkomsterna skulle ha varat sex månader i följd så ska man göra en beräkning av årsinkomsten. Det är personens avsikt och anknytning till arbetsmarknaden som ska vara det viktiga. Kan inte inkomsterna antas vara under minst sex månader, men är årligen återkommande genom t.ex. säsongsarbete så kan det ligga till grund för en beräkning av SGI. Det ställs inga krav på arbetets omfattning eller längd.
Försäkringskassan har ett rättsligt ställningstagande gällande varaktighetskravet och SGI som du kan läsa här. Ett rättsligt ställningstagande är vägledande för hur handläggarna på Försäkringskassan ska hantera en viss fråga.
Sluta rekommendationer:
Din SGI fastställs baserat på den förväntade framtida inkomsten. För att beräkna din SGI gör Försäkringskassan en framåtsyftande bedömning, där inkomst från återkommande arbete, som säsongsarbete under studieuppehåll, kan beaktas även om arbetsperioderna inte uppgår till sex månader i följd. Det viktigaste är att arbetet är förväntat att återkomma varje år och att du kan styrka en stark koppling till arbetsmarknaden. Om du kan bevisa att ditt sommarjobb och andra arbetsperioder är stabila och återkommande, kan detta ligga till grund för en högre SGI.
Eftersom Försäkringskassan har bedömt din SGI utifrån lägsta nivå, och om du anser att deras bedömning är felaktig, kan du överväga att överklaga deras beslut. Då kan du också bifoga intyg från din arbetsgivare som styrker att ditt arbete är återkommande och förväntas fortsätta, vilket kan stärka ditt case för en högre SGI.
Jag hoppas att mitt svar har varit till hjälp! Tveka inte att höra av dig om du har fler frågor!