Sjuklön som timanställd
Lawline svarar
Hej och tack för din fråga till Lawline!
Bestämmelser om sjuklön finns i sjuklönelagen (SjLL).
En arbetstagare har rätt till sjuklön gäller från och med den första dagen av anställningstiden (SjLL 3 §). Denna regel gäller alla anställningsformer vilket gör att även du omfattas och har rätt till sjuklön.
Sjuklön betalat ut vid sjukdom som sätter ned arbetsförmågan (SjLL 4 §). Arbetsgivaren betalar sjuklön de två första veckorna, under den så kallade sjuklöneperioden (SjLL 7 §). Därefter utgår sjukpenning från Försäkringskassan. Sjuklöneperioden inleds enligt huvudregeln under förutsättning att arbetsförmågan är nedsatt på grund av sjukdom och arbetstagaren avhåller sig från arbete åt arbetsgivaren under hel dag eller del av dag. Det förutsätts också att man skulle ha arbetat om man inte varit sjuk.
Problemet med att vara timanställd är att en sjuklön ska motsvara den inkomstförlust som uppstår på grund av sjukdomen. Det är endast det inkomstbortfall som beror på sjukdomen som sätter ner arbetsförmågan som ska ersättas. I det fall en arbetstagare inte har några inbokade pass så ska det inte anses att arbetstagaren gör en inkomstförlust om den blir sjuk. Detta eftersom arbetstagaren inte skulle tjäna några pengar om den inte får några pass. Som timanställd har du alltså bara rätt till sjuklön från arbetsgivaren för de inbokade pass som du inte har kunnat arbeta på grund av sjukdomen.
Sammanfattning
Du har alltså rätt till sjuklön som timvikarie. Sjuklöneperioden börjar den dag då du skulle ha arbetat om du inte var sjuk, alltså i ditt fall på torsdagen. Sjuklöneperioden börjar alltså inte på måndagen när du blev sjuk eftersom det var en arbetsfri dag för dig och du därför ändå inte skulle arbetat och tjänat pengar.
Hoppas du fick svar på din fråga!
Vänligen,