Semesterersättning

Min son jobbade mycket förra sommaren. Sammanlagt tjänade han 18 000 kr. Har han rätt att få semesterersättning och i så fall hur mycket.

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Ja, han rätt till semesterersättning, 1 och 5 §§ Semesterlag (1977:480).

Semesterersättningen ska betalas ut senast en månad efter anställningens upphörande och om arbetsgivaren inte ger semesterersättning kan din son få skadestånd om han har lidit skada, 30 och 32 §§ Semesterlag (1977:480).

Det går tyvärr inte att beräkna semesterersättningen eftersom det är olika procentsatser beroende på vilket fackförbund han omfattades av, eventuella OB-tillägg och dylikt. Ett bra riktmärke är 12 % av lönen så det betyder omkring 2 160 kronor!

Men vänta inte för länge - han måste väcka talan innan utgången av nästa år annars preskriberas det! 33 § Semesterlag (1977:480).

Med vänliga hälsningar,

Emmy PetterssonRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arbetsrätt och Semester och semesterersättning ? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000