Föräldraledighet och beräkning av semesterdagar
Lawline svarar
Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline!
Inledningsvis kan nämnas att relevanta bestämmelser återfinns i föräldraledighetslagen (1995:584) och semesterlagen (1977:480). Enligt 2 § i båda lagarna är avtal ogiltiga i den mån de inskränker en arbetstagares lagstadgade rättigheter. Lagarna är i regel tvingande till arbetstagarens förmån. En sådan rättighet är exempelvis att arbetstagare har rätt till 25 semesterdagar varje semesterår. Avtalet hindrar däremot inte att arbetstagaren får ut sina rättigheter enligt semesterlagen och föräldraledighetslagen tillsammans med de rättigheter i övrigt enligt avtalet som är förmånligare än vad lagarna föreskriver.
I fråga om semester och föräldraledighet så framgår det av 17a § semesterlagen att frånvaro från arbetet är semesterlönegrundande när det gäller ledighet enligt 8 § första stycket föräldraledighetslagen, om frånvaron under intjänandeåret inte överstiger 120 dagar, eller för ensamstående förälder 180 dagar. Av 8 § föräldraledighetslagen framgår det att en arbetstagare har rätt till ledighet under den tid då han eller hon får tillfällig föräldrapenning enligt 13 kap. socialförsäkringsbalken. Vidare framgår det av 13 kap. 2 § socialförsäkringsbalken att rätten till tillfällig föräldrapenning har en försäkrad förälder som avstår från att utföra förvärvsarbete i samband med ett barns födelse eller behov av vård. Enklare uttryckt innebär detta att de första 120 dagarna (eller 180 dagar för ensamstående) av din föräldraledighet är semestergrundande.
Antalet semesterdagar med semesterlön beräknas enligt 7 § semesterlagen. Från de dagar arbetstagaren har varit anställd hos arbetsgivaren under intjänandeåret (anställningstiden) subtraheras de dagar då arbetstagaren varit helt frånvarande från arbetet utan lön. Frånvaro som beror på semesterledighet, permittering, korttidsarbete eller ledighet som enligt 17–17 b §§ är semesterlönegrundande, liksom arbetsfria dagar som infaller under sådana frånvaroperioder, ska dock räknas in i anställningstiden.
Mer förenklat ser det ut såhär:
Antalet dagar under intjänandeåret som du varit anställd – antalet frånvarodagar = X
X delas sedan med antalet dagar under ett intjänandeår (365).
Resultatet av det multipliceras med 25.
Exempel 1: Om du är frånvarande 0 dagar och är anställd under hela året blir beräkningen följande
365 – 0 = 365
365/365= 1
1 x 25 = 25 betalda semesterdagar.
Exempel 2: Om du utnyttjar dina 120 dagars föräldraledighet ser det i stället ut så här:
365 dagar – 245 frånvarandedagar = 120 dagar.
120 dagar / 365 dagar = 0,32876
0,32876 * 25 = 9 betalda semesterdagar (avrundas till närmast högre heltal)
Beräkningen i exempel 2 utgår från 25 semesterdagar per år, vilket är det lagstadgade minimum, se 4 § semesterlagen. Som tidigare konstaterats är det möjligt med förmånligare avtal som kan ge dig fler semesterdagar. Ifall så vore fallet ändrar du bara ekvationen ovan. För att få exakt information om hur din föräldraledighet påverkar dina semesterdagar rekommenderar jag att du kontaktar din arbetsgivare eller din fackliga representant.
Sammanfattning
Semesterlagen är semidispositiv, vilket innebär att vissa bestämmelser kan frångås genom kollektivavtal – ofta till fördel för arbetstagaren. Enligt lag är de första 120 dagarna av föräldraledighet semestergrundande (180 dagar om du är ensamstående).
För att få en exakt bild av hur din föräldraledighet påverkar dina semesterdagar bör du vända dig till din arbetsgivare eller fackliga representant, då det kan finnas kollektivavtal eller andra förmånliga villkor som påverkar beräkningen.
Hoppas detta gav dig svar på din fråga. Om du har fler frågor eller funderingar är du välkommen att höra av dig till oss på Lawline igen.
Vänliga hälsningar,