Rätt till ledighet under sommarperiod

Hej, jag är arbetsgivare med mycket jobb under sommarperioden och har avtalat med dom anställda att vi har 3 veckors sammanhängande semester under sommarperioden och 2 veckors semester under jul och nyårshelger, vi har skrivit det anställningsavtalet, nu har en anställd börjat säga att han ska ha ut 4 veckors sammanhängande på sommaren då har har rätt till det, jag undrar vilket som stämmer, vi har inget kollektivavtal

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!


Vid besvarandet av denna fråga har jag utgått från att den anställde i fråga har en tillsvidareanställning, då inget annat framgår.


Rättsliga utgångspunkter

Den lag vi har att förhålla sig till i detta fall är Semesterlagen (SemL).


En arbetstagare har som utgångspunkt rätt till tjugofem semesterdagar varje semesterår. Undantaget är om anställningen påbörjas efter den 31 augusti under semesteråret; arbetstagaren har då endast rätt till fem semesterdagar (SemL 4 §). 


Vad gäller frågan om när semestern skall vara förlagd, i fall då kollektivavtal inte föreligger, är det upp till arbetsgivaren och arbetstagaren att komma överens om hur semesterledighet ska förläggas. Om det inte går att komma överens bestämmer arbetsgivaren om förläggningen, om inte något annat har avtalats (SemL 11 § första stycket).


Om inte annat har avtalats, ska semesterledigheten förläggas så att arbetstagaren får en ledighetsperiod av minst fyra veckor under perioden juni-augusti (SemL 12 § första meningen). Här bör särskilt märkas första momentet; "om inte annat har avtalats". Innebörden av uttrycket är att bestämmelsen är dispositiv, vilket innebär att den kan avtalas bort. Arbetsgivaren och arbetstagaren kan alltså avtala om avvikelser både vad gäller längden av den sammanhängande ledigheten och beträffande tidpunkten för ledigheten.


Innebörd och svar

Era anställda har rätt till 25 dagars semester. Eftersom kollektivavtal saknas är det ytterst upp till er att komma överens om när semestern förläggs. SemL 12 § är dispositiv, och ger inte heller någon rätt för en anställd att kräva ut ledighet under sommaren. Om det är avtalat i anställningsavtalet att den anställde skall ha 3 veckors sammanhängande semester under sommaren, är det därmed 3 veckor som gäller.


Jag hoppas att mitt svar har varit till hjälp. Om det kvarstår några frågor eller funderingar är ni välkomna att åter höra av er till oss på Lawline.


Emma StormRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arbetsrätt och Semester och semesterersättning ? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000