Sambo och skuldsanering

2019-09-30 i Skuldsanering
FRÅGA
Min sambo är i processen att dra igång en skuldsanering. Jag har köpt en tv på avbetalning, kommer det att påverka kronofogdens beslut att bevilja en skuldsanering?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Huruvida skuldsanering ska beviljas bedöms utifrån varje enskilt fall (4 och 5 §§ Skuldsaneringslag)

Som sambo är man inte ansvarig för varandras skulder. Därför kan dina ekonomiska åtaganden inte belasta sambon och vice versa. Är Tv:n köpt i ditt namn borde därför inte köpet påverka din sambos möjlighet till en skuldsanering.

Jag råder dig dock att spara kvitto för allt du köper. Din sambos skuldsättning kan nämligen komma att innebära utmätning av din sambos egendom. Då ni bor tillsammans kan det vara svårt för kronofogdemyndigheten att veta vilka saker som är dina och vilka saker som tillhör din sambo. Kronofogdemyndigheten antar därför att all egendom tillhör den som blir utmätt (alltså din sambo), såvida du inte kan bevisa motsatsen (4 kapitlet 19 § Utsökningsbalken). Att ha ett kvitto kan bevisa din äganderätt, vilket innebär att egendomen inte mäts ut.

Hoppas att du fått svar på din fråga!

Hälsningar,

My Öhman
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå22 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com tack för din förståelse
2019-10-01 08:12
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Skuldsanering (142)
2019-10-17 Få bort skulder?
2019-10-03 Utmäts egendom vid skuldsanering?
2019-09-30 Sambo och skuldsanering
2019-09-30 Ansökan om skuldsanering

Alla besvarade frågor (73865)