Samägd bostadsrätt: hur ger man sin andel i bostadsrätten till den andra andelsägaren?

2017-03-25 i Bostadsrätt
FRÅGA
Hej! Jag och min sambo äger en bostadsrätt tillsammans, 50/50. Jag skulle nu vilja ge min halva som gåva till min sambo? Kan jag göra det och hur går det till? Får jag stå kvar på lånet eller måste det också skrivas över på min sambo? Tacksam för svar. Med vänliga hälsningar!
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Mitt svar är strukturerat så att jag först sammanfattar mina slutsatser. Därefter följer min utredning av ditt problem.

Sammanfattning

Du kan ge din halva till din sambo. Gåvan sker genom att du upprättar en skriftlig gåvohandling. Efter att ha upprättat gåvohandlingen bör du underrätta föreningen om gåvan. Lånet måste inte skrivas över på din sambo.

Kan du ge din halva av bostadsrätten till din sambo?

Du kan ge din sambo din halva av bostadsrätten. Det finns i princip inget som hindrar dig.

Gåvan måste dock vara skriftlig (6 kap. 4 § bostadsrättslagen (BrL)). Ni måste därför upprätta en skriftlig gåvohandling som uttrycker att du ger din halva av bostadsrätten till din sambo.

Föreningen ska dock underrättas om gåvan. I annat fall kommer du att ansvara inför föreningen som om du fortfarande var ägare (6 kap. 6 § BrL).

Som huvudregel upphör du också att vara medlem i föreningen. Styrelsen kan dock medge att du är kvar som medlem i föreningen (2 kap. 11 § andra stycket BrL).

Måste lånet skrivas över på din sambo?

Som jag förstår det har du tagit ett lån för att köpa din halva av bostadsrätten. Lånet måste inte följa med bostadsrätten, om inte låneavtalet kräver det.

Jag hoppas att det var svar på din fråga!

Behöver du vidare hjälp med överlåtelse av bostadsrätt är du välkommen att kontakta oss på tfn 08-533 300 04 (måndag till fredag 10:00–16:00) eller maila oss på info@lawline.se.

Med vänliga hälsningar,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bostadsrätt (1243)
2021-09-19 Vad kostar en extern ordförande i en bostadsrättsförening?
2021-09-16 Får man använda inre reperationsfond trots ägarbyte?
2021-09-15 Behöver man styrelsens godkännande för att ha en inneboende?
2021-09-14 Brf:s villkor med fläckfritt belastningsregister

Alla besvarade frågor (95763)