Samäganderätt

2019-06-27 i Fastighet
FRÅGA
Vi är 8 dödsbodelägare som äger två fastigheter. Vill göra ett arvskifte och fortsätta vara 8 delägare. Är detta möjligt?
SVAR

Hej tack för att du vänder dig till Lawline

Ja detta ska vara möjligt. Då två eller fler personer äger något ihop "samäger" de egendomen. Då träffas normalt deras förhållande av lagen om samäganderätt. Samtliga ägare ska egentligen vara överens om alla beslut som rör egendomen och om ni inte kan enas så kan man ansöka om en god man hos tingsrätten där ni bor som kan förvalta fastigheten. En nackdel är att om ägarna ändå inte kan komma överens kan tingsrätten på begäran av en eller flera ägare besluta att fastigheten eller båda i ert fall ska säljas på offentlig auktion. En sådan försäljning ger oftast mycket lägre än vad en vanlig försäljning skulle gett. Ni hade kunnat avtala er emellan och begränsa samäganderättens regler, ni kan även undvika kniviga situationer genom att redan bestämma hur utfallet i olika situationer ska bli. Reglerna i lag om handelsbolag och enkla bolag kan även bli aktuella utan att många är medvetna om det. Om man innehar egendom tillsammans och har en slags verksamhet med gemensamt ändamål kan det faktiskt utgöra ett enkelt bolag. Ni borde alltså reda ut vad fastigheterna ska användas till.

Med vänlig hälsning

Lisa Olsson
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå10 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com tack för din förståelse
2019-06-27 18:05
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Fastighet (422)
2019-07-19 Konflikt angående gällande tillträdesdag i köpekontrakt
2019-07-16 ​Garderobsinredning - fast eller lös egendom?
2019-07-16 Vilka regler gäller vid poolbygge nära tomtgränsen?
2019-07-15 Pool delvis byggd på kommunens mark - skyldig att ta bort?

Alla besvarade frågor (71242)