Vem betalar mäklaren vid tvångsförsäljning/utköp av samägd fastighet?
Lawline svarar
Hej, tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga.
Du undrar vem det är som ska betala mäklararvodet vid en försäljning av en samägd fastighet där en av delägarna köper ut de andra delägarnas andel av fastigheten. Jag utgår ifrån att ni inte har inlett en tvångsförsäljning i tingsrätt mot bakgrund av din skrivelse att ni "står inför en tvångsförsäljning". Utifall att en sådan process inleds är samäganderättslagens bestämmelser tillämpliga med följden att fastigheten säljs på offentlig auktion varigenom ni får möjlighet att delta i budgivningen likväl, se bl.a. 6 § samäganderättslagen. Ni har dock redan erlagt en handpenning och verkar således vara den part som kommer köpa ut delägarnas andel av fastigheten.
I Sverige saknas lagstiftning som reglerar mäklararvoden och det är därför villkoren i avtalet som reglerar försäjningsuppdraget som utvisar mäklararvodets storlek och vem som ska betala det. Betalningen av mäklararvodet ska således framgå av det avtalet som de säljande delägarna har tecknat med mäklaren.
Om det andra paret således har anlitat mäklaren för att sälja sin andel, är det de som är ansvariga för att betala mäklararvodet eftersom det är deras försäljningsuppdrag. Ni som köpare, oaktat att ni redan är delägare av 50 % av fastigheten, har ingen skyldighet att bidra till mäklararvodet i detta scenario såvida ni inte specifikt har kommit överens om det med säljarna eller det anges i något avtal mellan er. Det är dock viktigt att kontrollera det skriftliga avtalet mellan säljarna och mäklaren för att säkerställa vad som gäller i ert fall.
Sammanfattningsvis, eftersom ni köper ut säljarens andel och inte säljer er egen andel, bör ansvaret för mäklararvodet ligga på säljarna, det vill säga det andra paret, om inget annat framgår av avtalet. Om frågan fortsatt är tvistig er emellan är ni välkomna att kontakta en av Lawlines jurister, Ejah Martinsson på ejah.martinsson@lawline.se, som arbetar med civilrätt och närmare specifikt avtalsrätt, för att säkerställa att era rättigheter skyddas.
Hoppas ni fick svar på er fråga!