FrågaKÖPRÄTTKöplagen24/07/2018

Säljarens rättigheter vid köparens betalningsdröjsmål enligt köplagen

Hej. Jag har köpt en bil av en bekant för strax 3 veckor sedan. Bilen skulle kosta 15.000:- men vi sa att jag kunde betala vid löningen samma månad. Har dock blivit problem med lönen och den kommer nästa månad istället för det datumet jag trodde den skulle komma. Och nu har tiden gått och Säljaren kräver nu mig på 15000 som jag inte har. Jag har försökt lösa problemet och sagt att ägaren får tillbaka bilen eller att hen får vänta tills pengarna rullat in men personen vägrar och trakasserar på telefon och terroriserar min pojkvän att betala fast inte han har någon skyldighet i affären. Kan hon anmäla mig för detta eller hur ska det lösas?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Utifrån beskrivningen i frågeställningen utgår jag från att du har köpt bilen av en privatperson varvid köplagens (KöpL) regelverk aktualiseras. Köplagen är dispositiv, vilket innebär att om ni har avtalat om något annat än vad som följer av köplagen går ert avtal före köplagens bestämmelser (3 § KöpL). Huruvida så är fallet framgår ej och således kommer jag redogöra för vad som gäller enligt köplagen.

Avtalsbrott
Eftersom det låter som att ni har avtalat om när betalningen skulle ske och detta inte skett har det inträffat ett avtalsbrott. Påföljderna som säljaren kan göra gällande vid köparens (din) avtalsbrott är krav om fullgörelse eller häva köpet samt kräva skadestånd och ränta (51 § KöpL).

Fullgörelse
Säljaren har rätt att hålla kvar vid ett ingånget köp och kräva betalt (52 § KöpL). Detta innebär att säljaren vid betalningsdröjsmål skulle kunna driva in sin fordran mot dig genom att vända sig till Kronofogdemyndigheten eller domstol för att få en exekutionstitel som gör att du kan råka ut för utmätning.

Hävning
Eftersom du skrivet att du har erbjudit att lämna tillbaka bilen utgår jag från att du har fått bilen i din besittning. Det innebär att säljaren förlorar sin rätt att häva köpet såvida ni inte har avtalat om ett återtagandeförbehåll eller du (köparen) avvisar varan (54 § KöpL).

Skadestånd
Om säljaren lider någon skada till följd av betalningsdröjsmålet kan denne även rikta ett skadeståndsanspråk mot dig (57 § första stycket KöpL). Har du ej meddelat säljaren när du fick reda på att du inte kommer kunna betala i tid har denne även rätt att kräva ersättning för den skada som kunde ha undvikits genom att bli meddelad (58 § KöpL).

Ränta
Slutligen så har även säljaren rätt att kräva dröjsmålsränta på fordran enligt räntelagens bestämmelser (71 § KöpL). Räntan utgår från den avtalade förfallodagen (3 § räntelagen). Dröjsmålsräntan ligger på en årliga räntesats om åtta procentenheter plus referensräntan (-0,5 %) och blir således 7,5 % (6 § räntelagen).

Sammanfattning
Så för att sammanfatta kan säljaren alltså vända sig till Kronofogdemyndigheten eller domstol för att få sin fordran betald. Säljaren kan eventuellt även vara berättigad skadestånd och ränta. Jag skulle rekommendera att du i första hand försöker förhandla med säljaren om en tilläggsfrist för betalningen. I annat fall kanske du kan låna pengar av någon för att kunna betala fordran. Glöm ej heller att köplagen är dispositiv, så om ni har avtalat om annat gäller detta över köplagens bestämmelser.

Jag hoppas att du har fått nytta av mitt svar och lycka till!

Henrik ÖsterströmRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Köprätt och Köplagen? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo