FrågaKÖPRÄTTKöplagen27/03/2018

Säljarens felansvar när husvagn har sålts i befintligt skick

Hej jag köpte en husvagn för 3 dagar sen först hade jag lagt handpenning några dagar tidigare och kollat på husvagnen på en kväll och titta och allt såg frid och fröjd ut och gubben sa inget om att där fanns några dolda fel eller något han visste att där inte va något fel på vagnen och jag som är nybörjare på husvagn vet ingenting och vi i familjen blev eld och lågor och gav han handpenning och fick 1300kr billigare än vad han begärde och sen efter några dagar så hämta vi den och gav han resten av pengarna och skrev ett kvitto till mig i befintligt skick o så med bådas underskrifter sen dagen efter när det va ljust ute märkte jag att taket sviktade lite neråt utifrån och spekulera noggrannare och inne i husvagnen så skruvade jag av taklampan och märker det droppar lite vatten droppar sen märker jag även han hade lagt undan ett hyllplan med svartmögel i garderoben och va även svartmögel på nån andra luckor man inte såg när det va mörkt ute och blinkersen verkar inte iheller funka där säger han bara att där är glapp men där är hål i listen så där kommer fukt på kablarna men det va inget fel på det iheller säger han :/ ja där va en hel del gömda fel hur går jag tillväga med detta ? Har kontaktat förre detta ägaren men han säger att där är inga fel på husvagnen vad ska jag t mig till har lagt hela min besparning på husvagnen

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag tolkar din fråga som att du har köpt en husvagn i befintligt skick av en privatperson och att du nu undrar över om säljaren kan göras ansvarig för de brister du har upptäckt i form av mögel och trasiga blinkers.

Frågan besvaras med regler som finns i köplagen (KöpL).

Befintligt skick

Att husvagnen har sålts i befintligt skick kan ge intrycket av att säljaren inte har något ansvar för fel och brister. Så är emellertid inte fallet. Enligt 19 § KöpL ansvarar säljaren dels för brister i sin upplysningsplikt och dels om varan avviker från vad köparen med fog har kunnat förutsätta. Jag kommer nu i tur och ordning förklara vad dessa former av ansvar innebär.

Säljaren har en upplysningsplikt

Om du köper en husvagn i befintligt skick har du rätt att bli upplyst om särskilt viktiga uppgifter rörande husvagnens egenskaper. Detta innebär att säljaren kan bli ansvarig om han inte informerar dig om betydande fel och brister i husvagnen.

Exempel:
I ditt fall fungerar inte husvagnens blinkers. Blinkers är en viktig funktion för att husvagnen ska kunna användas på ett säkert sätt i trafiken. Om säljaren inte har informerat dig om detta kan han bli ansvarig för felet enligt 19 § KöpL.

Exempel:
Du skriver också du har upptäckt mögel i husvagnen. Med tanke på att du och din familj ska kunna använda husvagnen för vistelse och övernattning så bör säljaren enligt 19 § KöpL bli ansvarig för att han inte har informerat dig om mögelangreppet.

Säljaren blir ansvarig om husvagnen avviker från köparens befogade förväntningar

Enligt 19 § KöpL ansvarar säljaren också om husvagnen är i väsentligt sämre skick än köparen med hänsyn till priset och övriga omständigheter har fog att förutsätta. Detta innebär att du som köpare har rätt att förvänta dig att en husvagn såld i befintligt skick inte ska vara behäftad med väsentliga fel.

Det är inte helt enkelt att förklara vad som ska anses vara ett väsentligt fel. Om du exempelvis har betalat ett ovanligt lågt pris för husvagnen kan du förmodligen inte förvänta dig att husvagnen ska hålla samma standard som en husvagn såld till normalt pris. Om priset däremot ligger på samma nivå som för husvagnar av samma modell och ålder har du sannolikt rätt att förutsätta att husvagnen är fri från mögel och felaktiga blinkers eftersom dessa fel utgör väsentliga avvikelser från normal standard.

Säljarens ansvar begränsas i vissa fall

Enligt 20 § KöpL ansvarar inte säljaren för fel som du borde ha märkt vid din undersökning av husvagnen före köpet. Högsta domstolen har i rättsfallet NJA 1996 s. 598 bestämt att bedömningen av vad köparen borde ha märkt får göras med hänsyn till köparens tidigare erfarenheter och undersökningens omfattning.

Med hänsyn till att du inte har någon tidigare erfarenhet av husvagnar och du inte vidtog någon mer omfattande undersökning innebär detta att det inte föreligger några hinder för dig att göra felet gällande mot säljaren.

Tänkbara lösningar

Enligt 34 § KöpL kan du i första hand kräva att säljaren åtgärdar felet. Om säljaren då inte fullgör sin skyldighet att avhjälpa felet har du rätt att själv åtgärda felet. Du kan då kräva ersättning från säljaren för dina reparationskostnader.

Om säljaren inte åtgärdar felet inom skälig tid kan du även meddela säljaren att du vill häva köpet enligt 39 § KöpL. Detta innebär helt enkelt att du lämnar tillbaka husvagnen och återfår betalningen. För att hävning ska vara möjligt krävs att felet är av väsentlig betydelse för dig och säljaren insåg eller borde ha insett detta. I ditt fall kan förekomsten av svartmögel medföra rätt till hävning, speciellt om mögelangreppet utgör en hälsorisk vid användning av husvagnen.

Du måste reklamera felen

Om du vill behålla dina möjligheter att framföra krav mot säljaren så måste du enligt 32 § KöpL meddela säljaren om de fel och brister som finns i husvagnen. Du måste även meddela säljaren om vilken typ av krav du vill framställa mot honom. I ditt fall får du i första hand kräva att säljaren åtgärdar felet enligt 34 § KöpL. Jag vill poängtera att du bör framställa ditt krav mot säljaren så snart som möjligt, om du väntar oskäligt länge kan nämligen din rätt att göra felen gällande falla bort.

Hoppas du fick svar på din fråga!


Erik BengtssonRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Köprätt och Köplagen? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo