Säljaren sade att vinterfälgarna skulle passa men det gjorde de inte. Vad gör jag?
Köpte begagnad bil, förra ägaren påstod att vinterfälgarna som följde med bilen passar. Står här nu inför vinter och ska byta till vinterdäcken. Och dom slår i bromsoken (med andra ord passar ej bilen). Vad gör jag?
Lawline svarar
Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Tillämplig lag
Konsumentköplagen (KKL) är endast tillämplig när en konsument köper en vara av en näringsidkare. Köplagen (KöpL) är tillämplig när en konsument köper en vara av en annan konsument, eller när en näringsidkare köper en vara av antingen en annan näringsidkare eller av en konsument. Jag tolkar din fråga som att du inte har köpt bilen som konsument av en näringsidkare, och kommer därför att svara utifrån köplagens bestämmelser.
Är det fel i vara?
Om varan ska användas för ett särskilt ändamål och säljaren insett detta ändamål, och köparen har rimlig anledning att förlita sig på säljarens sakkunskap och bedömning, så är det fel i vara om varan inte kan användas på detta särskilda sätt, 17 § 2 stycket 2 punkten. Alltså: om säljaren visste att du skulle använda fälgarna på just denna bil och du hade rimlig anledning att lita på att säljaren kände till om fälgarna passade eller inte, så är det fel i vara om fälgarna inte passade.
Har jag rätt till påföljder?
Om det är "fel i vara" så har säljaren rätt att erbjuda omleverans eller avhjälpande, så länge det sker utan väsentlig olägenhet för köparen, 36 § 1 stycket KöpL. Köparen har rätt att kräva avhjälpande om det kan ske utan oskälig kostnad eller olägenhet för säljaren, 34 § 1 stycket KöpL. Om felet är av väsentlig betydelse för köparen och säljaren insåg eller borde insett detta, så får köparen kräva omleverans, 34 § 2 stycket KöpL.
Reklamation
För att kunna kräva påföljder måste köparen ha reklamerat inom skälig tid, 32 § 1 stycket KöpL. Om det dröjer längre än 2 år förlorar köparen rätten att reklamera, 32 § 2 stycket KöpL.
Här blir det svårt för mig att göra en god bedömning, då jag inte vet när du köpte bilen. Längden av en "skälig tid" beror på omständigheterna. Läs nedan om undersökningsplikt.
Undersökningsplikt före och efter köpet
Köparen har en undersökningsplikt före köpet enligt 20 § KöpL. Undersökningsplikten kräver ganska mycket av köparen och du som köpare får argumentera för att du uppfyllt den. Här kan du argumentera för att du uppfyllt din undersökningsplikt genom att fråga om fälgarna passar eller inte. Exempel på argument du kan använda är att du litade på att säljaren talade sanning om fälgarna. Ett annat argument kan vara att det skulle vara oskäligt betungande att behöva byta däck innan köpet för att se om fälgarna faktiskt passade vi köpet, då säljaren dessutom sagt att de passade.
Det finns även en undersökningsplikt efter köpet, 31 § 1 stycket KöpL. Här kan du få problem:
Om du köpte bilen för ganska länge sedan, till exempel under vår-och försommar, och inte prövade om fälgarna passade, så kan du ha förlorat din rätt att reklamera felet. Om detta är fallet kan du argumentera för att du litade på säljarens ord och därmed inte undersökte sanningshalten i dem. Om du köpte bilen alldeles nyligen och upptäckte att fälgarna inte passade så kan du anses ha uppfyllt din undersökningsplikt och därmed ha rätt att åberopa felet.
Sammanfattning
Om du enligt ovanstående punkter har rätt till påföljder för fel i vara, så kan du kräva avhjälpande om det sker utan väsentlig olägenhet eller kostnad för säljaren. Något du skulle kunna kräva är ett par nya fälgar, eller kanske ersättning för att köpa nya.
Men här får man inte glömma värdet på de fälgar som inte passade! Om du inte lade till något extra för att köpa dem, till exempel att säljaren lät dem ingå utan kostnad för att "bli av med dem" så kan det bli svårt för dig att kräva en större summa pengar för att ersätta fälgarna. Här kan du argumentera för att du hade krävt ett lägre pris om fälgarna inte hade ingått.
Hoppas att du har fått svar på din fråga!
Vänliga hälsningar,