Risken för varan vid transportköp mellan privatpersoner

2017-10-04 i Köplagen
FRÅGA
Hej!Jag (en privatperson) har sålt ett ljudkort till en privatperson via en internetsida som heter vend.seKöparen hävdar att varan är trasig och att han inte kan få igång ljudkortet.När jag skickade det så funkade ljudkortet utan problem så jag har inte en aning om vad som har hänt.Han vill att jag tar tillbaka ljudkortet och ger tillbaks pengarna (1400kr).Vem har rätt i detta? Han hotar med att gå till tingsrätt om jag inte för tillbaks pengar till honom.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Eftersom detta rör ett köp mellan två privatpersoner så gäller köplagen. Köplagen går dock avtala bort så har ni avtalat om annat så gäller detta enligt 3 § köplagen. Det är här frågan om fel i varan enligt 17 § köplagen eftersom ljudkortet inte fungerar. I detta fall så framgår det inte om ni bor på samma ort eller inte vilket kan vara avgörande för svaret. Bor ni på samma ort så ansvarar du för varan tills den har överlämnats till köparen enligt 7 § första stycket köplagen. Bor ni på olika orter så går risken över på köparen när du lämnat över varan till den transportör som ska leverera varan enligt 7 § andra stycket köplagen. Så bor ni på olika orter så har köparen risken för varan och ska därför betala även om varan inte fungerar om nu varan gått sönder under frakten enligt 12 § köplagen och 13 § köplagen.

Dessa frågor är dock problematiska då det är svårt att avgöra exakt när ljudkortet slutade fungera, en fördel är alltid att ha någon dokumentation på att varan fungerar innan. Som rekommendation skulle jag betala tillbaka till köparen om ni bor på samma ort men vägra betala tillbaka om ni bor på olika orter och hänvisa till 7 § andra stycket köplagen och 12-13 § köplagen.

Hoppas du är nöjd med svaret!
Med vänliga hälsningar,

Marcus Karlsson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Köplagen (1455)
2022-01-16 Dröjsmål vid köp av bil
2022-01-16 En köpares undersökningsplikt vid köp av bostadsrätt
2022-01-10 Kan köplagens lagregler om hävning avtalas bort?
2022-01-05 Felaktig bil - vad göra?

Alla besvarade frågor (98465)