Retroaktiv hyra

2017-07-04 i Hyresrätt
FRÅGA
Hej!Jag har överenskommit en hyra för mitt boende sedan tre år tillbaka och den har inte ändrats. Inför stundande flytt vill hyresvärden ta betalt för el, sophämtning, slitage mm i efterhand. (Alltså utöver den överenskomna hyran jag betalt månadsvis).Är detta lagligt?Emelie
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga

Enligt huvudregeln får hyresvärden inte ta ut hyra retroaktivt. I vissa situationer kan hyresvärden få ta ut retroaktiv hyra. Ett exempel på en undantagssituation är när det finns en framförhandlad ny hyra som hyresvärden inte tagit ut. I ditt fall verkar det dock inte avse själva hyran av lägenheten eller någon eventuell hyreshöjning, utan istället andra delar såsom el, sophämtning och slitage.

Hyran bestäms utifrån något som heter bruksvärdessystemet. Hyran består av flera olika delar och du som hyresgäst har rätt till flera olika saker. Det är därför intressant att veta vad som ingår i den hyra som du har betalat under dessa tre år. Det spelar dock ingen roll om driftkostnader och liknande har ingått tidigare. Hur som helst får en hyresvärd inte kräva en hyresgäst på hyra retroaktivt.

Jag rekommenderar att du vänder dig till hyresgästföreningen om hyresvärden inte accepterar din invändning när det gäller frågan om el och sophämtning.

Gällande slitage ska en hyresgäst senast vid avflyttningen återställa lägenheten i ursprungligt skick, med undantag för normal förslitning. Tanken är att en hyresgäst ska använda lägenheten med vanlig aktsamhet. Även normalt boende medför slitage och det bör hyresvärden acceptera. Detta följer av 24 § hyreslagen och regleras i 12 kapitlet jordabalken (JB) (här). Frågan är därför om slitaget får anses normalt eller inte vid bedömning om ersättning.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga. Du är varmt välkommen att kontakta oss igenom om du har några fler frågor eller funderingar. Lycka till!

Med vänlig hälsning,

Nathalie Byström
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (2107)
2021-12-01 Vad kan man göra åt störande grannar i en hyresrätt?
2021-12-01 What damages a tennant is obligated to compensate
2021-11-30 Vilka rättigheter har man som hyresgäst vid en badrumsrenovering?
2021-11-30 Vem har ansvar för fasaden i en hyresrätt?

Alla besvarade frågor (97584)