FrågaKÖPRÄTTKöplagen17/08/2018

Reklamera odugligt foder vid ett privatköp

Hejsan

Som de flesta vet så råder stor foderbrist till hästar, kor och liknande detta år.

Jag annonserade på Blocket om att jag ville köpa hö till häst, jag har 3 st hobbyhästar privat.

Nästa morgon fick jag ett svar från en man som sålde höbalar om ca 300kg/styck. Nyslaget hö.

Priset var 5:-/kg vilket är jättedyrt, normalt pris är max 2.-/kg men jag visste ju hur läget var efter torkan.

Höbalarna var hårt pressade med nät runt omkring och säljaren lastade på de 9 balarna på en lastbil som jag lejt och jag betalade säljaren 18.000.- i kontanter. Inget kvitto skrevs. Dock var det min kusin som körde lastbilen så han vet att jag betalade.

Nåväl....nyss öppnade jag en av balarna och det var så dammigt att jag själv fick hosta när jag skulle packa hö för att fodra hästarna. Det är inte tjänligt som föda till något djur. I dagarna skall jag lämna in prov för en hygienisk analys av höet och jag har sänt SMS till säljaren och berättat vad jag tycker om höet och att jag kommer att kräva ekonomisk ersättning och reklamera partiet.

Vad har jag för chans i långa loppet? Privatperson köper av privatperson.

vänligen

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Vid köp mellan två privatpersoner är det vanligtvis köplagen (KöpL) som ska tillämpas. För detta krävs dock att säljaren, trots att det rör sig om en privatperson, faktiskt säljer varan i egenskap av en person som handlar för ändamål som inte har samband med egen näringsverksamhet (se konsumentköplagen 1 § 6 stycket).

Jag utgår härmed i mitt svar från att det här handlar om ett så kallat privatköp och att köplagen därmed ska tillämpas.

Först och främst krävs att det föreligger ett fel i varan du köpt av säljaren. För att ett fel ska anses föreligga krävs sammanfattningsvis en av två förutsättningar. Den första är att fel föreligger om varan avviker från avtalet. Den andra är att fel föreligger om varan inte är ägnad för det särskilda ändamål för vilket varan var avsedd att användas, och säljaren vid köpet måste ha insett detta särskilda ändamål och köparen har haft en rimlig anledning att förlita sig på säljarens sakkunskap och bedömning (KöpL 17 §).

I ditt fall borde båda dessa vara uppfyllda om det är så att produkten är otjänlig som djurföda (det krävs endast att en av förutsättningarna är uppfyllda). Jag förstår det som att det var tydligt att avtalet gällde höbalar med just syftet att tjäna som foder till djur. Jag har inga särskilda kunskaper inom området, men om sådana höbalar alltid eller nästan alltid används som djurfoder spelar detta såklart roll och gör att säljaren måste ha förstått syftet med ditt köp. Därför borde det vara så att höbalarna avviker både från avtalet och från vad du som köpare rimligen kunnat förvänta dig med anledning av syftet med höbalarna samt att säljaren måste ha varit medveten om detta syfte.

Detta innebär att ett fel förmodligen föreligger i varan och att du ska ha reklamationsrätt.

Det första du därmed bör göra är att lämna en reklamation. När du lämnar en reklamation är det bäst att göra det både via post och via rekommenderat brev (samt behålla kvittot). Du bör lämna reklamationen så snabbt du kan, eftersom detta ska ske inom skälig tid (KöpL 32 §). Reklamationen bör vara utformad på så sätt att du förklarar att du anser att det föreligger ett fel i varan och beskriver på vilket sätt. Sedan ska du kräva den påföljd du vill göra gällande (KöpL 30 §).

I detta fall kan det vara lämpligt att kräva hävning av köpet, så att han får tillbaka höet och du dina pengar, eftersom höet ändå är odugligt. För att du ska kunna häva köpet krävs att felet är av väsentlig betydelse för dig och att säljaren insåg eller borde ha insett detta (KöpL 39 §). I detta fall är det tydligt att bristerna på varan är av väsentlig betydelse och att säljaren borde ha förstått detta. I samband med hävning kan du även kräva skadestånd för andra kostnader såsom till exempel för transport av höet.

Om du inte vill häva köpet kan du istället kräva prisavdrag med en summa som du anser lämplig med hänsyn till det riktiga värdet på höet.

I reklamationen bör du även ge ett sista svarsdatum innan vilket du kräver att säljaren tar ställning till dina krav. Detta kan till exempel vara tio dagar till två veckor.

Det andra du bör göra, även det så snabbt som möjligt, är att säkra bevisning. Eftersom du inte har ett kvitto är det svårare att bevisa att ett köp ägt rum med de specifikationer som är för handen. Du bör alltså ta fram och spara eventuella konversationer, provresultatet från analysen, foton på varorna, kontoutdrag med datum, och annat som tillsammans gör det tydligt att detta köp ägt rum. Du kan även använda en app för att spela in eventuella telefonsamtal du har med säljaren.

Det viktiga är att du kan bevisa att en transaktion ägt rum, att den berört höbalarna ifråga och att du betalat 18.000 för dessa, samt att säljaren i fråga kan identifieras. Dessutom behöver du kunna visa att varan är felaktig (foton och analys bör definitivt räcka).

Det är alltså viktigt att du kan samla tillräckligt med bevis som i detta fall ersätter kvitto. Hur bra chans du har att vinna i domstol beror därmed på hur väl du kan bevisa omständigheterna som tillsammans ger dig rätt till pengarna tillbaka.

För det tredje kan det hända att du behöver ansöka om stämning angående detta ärende. Om säljaren vägrar medge dina krav och inte vill gå med på någon eftergift finns det inget annat till hands än stämning för att tvinga fram din rätt. Eftersom att detta är ett privatköp går det inte att vända sig till Allmänna reklamationsnämnden eftersom de endast tar hand om konsumenttvister som alltså handlar om tvister mellan företag och privatpersoner.

Om du ska stämma säljaren görs detta hos domstolen där säljaren har sin hemvist. Med hemvist menas den ort där säljaren var folkbokförd den 1 november föregående år (rättegångsbalken 10 kap 1 §). Det är viktigt att komma ihåg att om du stämmer säljaren och förlorar riskerar du inte att betala några större rättegångskostnader så länge ditt krav ligger på under 22.750. Detta följer av att målet i sådant fall behandlas som ett så kallat småmål och innebär att den vinnande parten kan kräva ersättning för endast 1 timmas juridisk rådgivning samt vissa omkostnader såsom resor (rättegångsbalken 1 kap 3 d § och 18 kap 8 a §).

Sammanfattningsvis
1. Det verkar tydligt att ett fel i varan föreligger.
2. Du bör därför så snart som möjligt reklamera.
3. Samtidigt bör du så gott du kan bevissäkra.
4. Om säljaren vägrar medge dina krav kan du behöva stämma honom.

Om du längre fram funderar på att stämma säljaren rekommenderar jag att du tar hjälp av en professionell jurist på Lawlines juristbyrå. Om du är intresserad av det eller har följdfrågor angående mitt svar kan du kontakta mig på Joel.Herrault@Lawline.se.

Med vänliga hälsningar,

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Köprätt och Köplagen? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo