Reklamation av intimprodukter

2015-11-27 i Konsumentköplagen
FRÅGA
Vad säger lagen om reklamation kring "intimprodukter".Ex; massagestavar
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Reklamation

Gällande reklamation för en konsument till en näringsidkare är det samma regler för intimprodukter som för någon annan lös vara, nämligen konsumentköplagen. En butik har möjlighet att avtala om andra köpevillkor för konsumenten om dessa villkor inte är till nackdel för denne. Om det skulle vara sämre villkor för konsumenten än vad som finns i konsumentköplagen ska istället konsumentköplagens regler gälla, 3 § konsumentköplagen.

Enligt konsumentköplagen krävs det att det föreligger fel på varan för att en konsument ska få reklamera, se 22 § konsumentköplagen. Ett fel på varan föreligger när antingen art, mängd, kvalitet, förpackning eller någon annan egenskap inte överensstämmer med avtalet, 16 § konsumentköplagen.

Ångerrätt

Om man har köpt sin vara på nätet så gäller istället distansavtalslagen som är ett komplement till konsumentköplagen. Enligt 2:10 distansavtalslagen har man som konsument 14 dagars ångerrätt vid köp över internet. Denna frist börjar löpa samma dag som konsumenten tar emot varan. Om säljaren inte har informerat om ångerrätten har konsumenten istället ett års ångerrätt. Vid bruk av ångerrätten behöver inte konsumenten motivera varför denne inte vill behålla varan. Dock gäller inte denna ångerrätt sådana varor som av hälso- eller hygienskäl inte lämpligen kan återlämnas om förseglingen brutits av konsumenten, 2:11 p. 5 distansavtalslagen. Intimprodukter så som massagestavar är en sådan typ av vara som landar i den kategorin.

Det finns alltså inga andra regler för reklamation av just intimprodukter. Dock gäller andra regler angående ångerrätten för intimprodukter.

Hoppas att du fått svar på din fråga, annars är du välkommen att återkomma!

Mvh

Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Konsumentköplagen (1065)
2020-09-18 Dröjsmål vid konsumentköp
2020-09-18 Ersättning för stulet paket
2020-09-13 Rätt till prisavdrag vid fel på varan
2020-09-11 Reklamationsrätt distansavtal

Alla besvarade frågor (84156)