FrågaKÖPRÄTTKöplagen08/09/2019

Reklamation av en felaktig vara

Hej. Vi köpte en begagnat moped på blocket som inte fungerar som den ska. Säljaren hävdar att den alltid har fungerat felfritt hos dom.

Hur går vi tillväga för en reklamation?

Med vänlig hälsning

Lawline svarar

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Tillämplig lag i ditt fall

Jag utgår från att du har köpt mopeden av en privatperson. Det här innebär att köplagen (KöpL) är tillämplig i ditt fall. Du undrar nu hur du ska gå tillväga för att reklamera mopeden.

Hur ska du reklamera köpet av mopeden?

En reklamation ska göras inom skälig tid från det att man har märkt eller borde ha märkt felet på varan (32 § första stycket KöpL). Som yttersta frist har man två år på sig att reklamera en vara, därefter förlorar man som köpare rätten att åberopa fel. Den yttersta fristen på två år undantas dock om annat har garanterats eller utfästs vid köpet (32 § andra stycket KöpL).

Du behöver alltså kontakta säljaren inom skälig tid från det att du märkte att mopeden inte fungerade som den egentligen skulle ha gjort. I meddelandet ska du beskriva vad du anser är fel med mopeden. Reklamationen kan avsändas såväl muntligen som skriftligen. Jag rekommenderar däremot att du skickar en skriftlig reklamation, exempelvis via mejl då det är enklare att bevisa vid en eventuell tvist.

Har du drabbats av ytterligare utgifter på grund av felet på mopeden, bör du i reklamationen också ange att du vill ha ersättning för detta. Du måste dock kunna bevisa att du har drabbats av utgifterna, exempelvis genom uppvisande av kvitto.

Om du inte har kommit fram till en lösning med säljaren efter reklamationen och behöver vidare hjälp i ditt ärende, rekommenderar jag att du tar kontakt med vår juristbyrå. Du kan boka en tid med vår juristbyrå här eller ringa oss för att få mer information.

Kontaktuppgifter till vår telefonkontakt:

Telefon: 08-533 300 04
Öppettider: Mån-fre kl. 10.00−16.00

Hoppas att du har fått svar på din fråga, annars är du välkommen att vända dig till oss på Lawline igen!

Med vänlig hälsning

Mellin SahinRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Köprätt och Köplagen? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo