Rätten att testamentera bort all sin egendom

2016-11-27 i Testamente
FRÅGA
Hej.Frågan gäller min morbror han har skrivit ett testamente där jag ärver allt. Han har inga egna barn men tre systrar (bara en är i livet) dessutom finns det ett antal syskonbarn varav jag är en. Vad gäller har han rätt att testamentera bort allt till mig?HälsningarBengt
SVAR

Hej, tack för att du vänt dig till Lawline med din fråga!
Rätten till arv har en ordning i lag, lagen som reglerar detta är ärvdabalken. Först i arvsordningen är barn till den avlidne enligt 2 kapitlet 1 § ärvdabalken, se här. Barn till den avlidne har även rätt till en laglott, detta betyder att en del av barns rätt till arv inte kan avtalas bort genom till exempel testamente, se 7 kapitlet 1 § ärvdabalken, här.

Eftersom din morbror inte hade några barn så är det enligt ordningen föräldrar som ärver och om de inte är vid livet så ärver föräldrars barn, alltså syskon till den avlidne enligt 2 kapitlet 2 § ärvdabalken, här. Syskon har dock inte rätt till någon laglott som barn har. Detta betyder att det går att avtala bort deras rätt till arv genom ett testamente.

Svaret på din fråga blir alltså att din morbror kan testamentera bort all sin egendom till dig då han inte har några barn. Svaret ovan förutsätter dock att han inte har någon maka/make. Enligt 3 kapitlet 1 § ärvdabalken, https://lagen.nu/1958:637#K3P1S1, ärver nämligen maka/make först. I samma paragraf finns även en bestämmelse som säger att kvarlevande make/maka har rätt till en viss summa innan testamentstagare. Således kan inte allt testamenteras bort om make/maka inte får en viss summa efter att äktenskapet upphört.

Om din morbror inte hade någon make/maka blir tidigare sagda dock inte aktuellt och han kan då som sagt testamentera bort allt till dig.

Hoppas du fick svar på din fråga!
Med vänlig hälsning

Hanna Gustafsson
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2644)
2020-10-28 Kan jag testamentera till min bonusson?
2020-10-27 Hur blir arvet fördelat när det finns testamente?
2020-10-26 Vad kostar det att upprätta ett testamente och var kan testamentet förvaras?
2020-10-25 Hur tolkas de olika svarsalternativen i ett testamente?

Alla besvarade frågor (85478)