Rätten att klandra testamente

2017-02-04 i Testamente
FRÅGA
Hej,Stämmer det att man kan testamentera bort allt (bostad, finansiella tillgångar,företag etc.) till sin sambo om man inte har några bröstarvingar (barn,barnbarn eller barnbarnsbarn)?Hen blir då universell testamentstagare och andra klassens arvingarna (mina föräldrar och syskon) får då inget och inte har rätt att väcka klandran?MvhMika
SVAR

Hej!

Om ett testamente är upprättat i laga form enligt formkraven som finns (bl.a. giltiga vittnen) stämmer det att man kan testamentera bort all sin egendom. Ett testamente inskränker den legala arvsrätten (som finns p.g.a. släktskap).

Precis som du påstår, så tillkommer rätten att klandra och inskränka ett testamente endast till bröstarvingar, dvs. testatorns barn. Dessa kan då få ut sin laglott, vilket innebär en halv arvslott, innan det att testamentet träder i kraft. Det finns ingen sådan rätt för syskon, föräldrar eller annat släktskap. Testamentet kommer därför att verkställas i fallet.

Beroende på vad som är föreskrivet i testamentet kan det sekundusuccession eventuellt aktualiseras. Detta innebär att ett testamente är föreskrivet med ett förbehåll, att vid testamentestagarens död, så ska egendomen gå vidare till en annan person/testamentestagare.

Hoppas att svaret hjälpte dig, ha en fortsatt trevlig helg!

Marcus Anstrin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2894)
2021-07-27 Är kontanta medel egendom?
2021-07-23 Hur ska jag meddela arvingar om ett testamente, och när kan de senast motsätta sig testamentet?
2021-07-19 Do you need a testament in Sweden?
2021-07-18 Är ett testamente bindande om man upprättat det själv?

Alla besvarade frågor (94336)