Rätt till övertagen katt
Hej! För ungefär 2,5 år sedan övertog jag och min sambo hans systers katt, då hon varken hade tid, plats eller pengar att ha kvar honom. Vid tillfället nämndes aldrig att detta skulle vara "tillfälligt", utan både jag och min sambo uppfattade det som att vi övertog äganderätten till katten. Dumma som vi var tänkte vi ej på att skriva några papper på detta eftersom att den tidigare ägaren i fråga var familj. Nu till dilemmat; min sambo och systern har råkat i luven på varandra och nu vill hon ha tillbaka katten och hävdar "att vi endast fick låna honom tills hon ville ha tillbaka honom". Om ärendet går vidare, vem har rätt till katten och vad kan göras? Tacksam för svar!
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Djur är att betrakta som egendom och kan överlåtas fritt, det som måste avgöras är om det i det här fallet skett en överlåtelse eller inte. Om ni fått katten av sambons syster är den er egendom och hon kan inte längre göra något rättsligt anspråk på den. Däremot, om det vid överlåtelsen avtalades att katten lånades ut så är det fortfarande sambons systers egendom och hon har rätt att få tillbaka katten.
Om det föreligger osäkerhet om vem som äger katten och ni exempelvis genom vittnen kan bevisa att katten är er, så kan ni väcka en fastställelsetalan enligt rättegångsbalken (1942:70)13 kap. 2 § om att det är er katt. Om ni vill göra detta bör ni ta kontakt med en jurist. Ni bör dock ha i åtanke att en process kan medföra avsevärda rättegångskostnader för er, vilket innebär att ni bör tänka efter noggrant innan ni bestämmer er för att väcka talan.
Sammantaget bör ni i första hand försöka lösa det på egen hand med sambons syster, om detta visar sig omöjligt och det är värt det för er så kan ni ta kontakt med en jurist för att få hjälp med att väcka en fastställelsetalan.
Jag hoppas att du är nöjd med ditt svar, om inte, eller om du har närmre funderingar är du varmt välkommen att återkomma till oss på Lawline!