Rätt till hävning pga osålda grannlägenheter?

2017-09-02 i Köplagen
FRÅGA
Kan man bryta ett förhandsavtal för nybyggt bostadsrätt när man anser att det inte har sålts minst 80% av lägenheterna som det stå i avtalet ?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline!

Det beror på om det står i kontraktet att köparen har rätt att häva vid ett sådant ouppnått avtalsvillkor. I så fall gäller avtalsvillkoret och du har rätt att häva om de inte sålt alla utlovade lägenheter.

Om de i samband med marknadsföringen eller avtalet lämnat någon slags garanti (även underförstådd) om att de ska sälja 80 % av lägenheterna och de inte lyckats med detta, är lägenheten rent juridiskt sett felaktig (17, 18 § köplagen).

Då krävs det att felet ska vara relevant nog för dig för att du ska ha rätt att häva avtalet (39 §). Om de lyckas få 80 % sålda innan du hävt så förlorar du din rätt att häva.

Hoppas det besvarar din fråga. Tveka inte att höra av dig till oss igen nästa gång juridiken krånglar!

Vänliga hälsningar,

Samuel Karlsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Köplagen (1384)
2021-07-27 Vem ansvarar för fel i en husvagn när det rör sig om ett köp mellan två privatpersoner?
2021-07-26 Häva köp och kräva ersättning för kostnader - köplagen
2021-07-26 När har köparen rätt att häva köpet enligt köplagen?
2021-07-26 Köparen är sen med betalningen, vad kan jag göra?

Alla besvarade frågor (94275)