Rätt till fast anställning

FRÅGA
Hej!Jag jobbar i privat förskola. Jag har nystartjobb från 2014-02-01 till 2016-06-30Jag har ingen utbildning , men jag hörde att det finns regler som tvingar arbetsgivaren att ge till mig fastjobb eftersom jag har jobbat många timmar där. Är det rätt eller???Tack för hjälpen
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regeln som du pratar om finns i lagen om anställningsskydd (förkortas LAS)( se lagen här). Enligt 4 § LAS ska en anställning gälla tills vidare men det finns också möjlighet att tidsbegränsa en anställning. Enligt 5 § LAS kan en anställning tidsbegränsas genom 1. allmän visstidsanställning 2. vikariat 3. säsongsarbete 4. när arbetstagaren fyllt 67 år. I andra stycket i 5 § LAS finns en regel som säger att om en arbetstagare haft en allmän visstidsanställning under sammanlagt mer än två år de senaste fem åren, eller haft ett vikariat under sammanlagt mer än två år de senaste fem åren ska anställningen övergå i en tillsvidareanställning, alltså fast anställning.

Regeln om att arbetsgivaren måste ge fast anställning gäller alltså bara arbetstagare som haft en allmän visstidsanställning eller ett vikariat. Nystartsjobb faller tyvärr inte in under de anställningsformerna och ger då inte rätt till fast anställning.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Isabel Frick
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Arbetsgivarens skyldigheter (703)
2020-11-25 Diskriminering på arbetsplats
2020-11-25 Uppsägning, omplacering och arbetsgivarens arbetsledningsrätt, ev. diskriminering
2020-11-25 Kan man neka kunder som egenföretagare?
2020-11-21 Fråga om en arbetsgivare får betala ut mer än sex månaders uppsägningslön?

Alla besvarade frågor (86666)