Rätt till fast anställning

Hej!

Jag jobbar i privat förskola. Jag har nystartjobb från 2014-02-01 till 2016-06-30

Jag har ingen utbildning , men jag hörde att det finns regler som tvingar arbetsgivaren att ge till mig fastjobb eftersom jag har jobbat många timmar där.

Är det rätt eller???

Tack för hjälpen

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regeln som du pratar om finns i lagen om anställningsskydd (förkortas LAS)( se lagen här). Enligt 4 § LAS ska en anställning gälla tills vidare men det finns också möjlighet att tidsbegränsa en anställning. Enligt 5 § LAS kan en anställning tidsbegränsas genom 1. allmän visstidsanställning 2. vikariat 3. säsongsarbete 4. när arbetstagaren fyllt 67 år. I andra stycket i 5 § LAS finns en regel som säger att om en arbetstagare haft en allmän visstidsanställning under sammanlagt mer än två år de senaste fem åren, eller haft ett vikariat under sammanlagt mer än två år de senaste fem åren ska anställningen övergå i en tillsvidareanställning, alltså fast anställning.

Regeln om att arbetsgivaren måste ge fast anställning gäller alltså bara arbetstagare som haft en allmän visstidsanställning eller ett vikariat. Nystartsjobb faller tyvärr inte in under de anställningsformerna och ger då inte rätt till fast anställning.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Isabel FrickRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Arbetsrätt och Arbetsgivarens skyldigheter ? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo