Rätt till ersättning när jag blivit påkörd av en bil?

FRÅGA
Hejsan! Jag blev precis påkörd av en bil vid ett övergångsställe. Bilen stannade (den stod stilla) upp för mig men för att försäkra mig, tittade jag bak mot bilen (som fortfarande stod stilla)och sedan cyklade 1 meter efter övergångsstället och korsade vägen. Snabbt som bara den börja bilen accelerera och körde på mitt bakhjul så jag kastades av cyklen men tur som den fick jag bara skrapsår. Har jag även rätt till ersättning av bilisten även fast inga större skador skedde?
SVAR

Hej, och tack för din fråga!

I egentlig mening har du troligen rätt till ersättning för dina skador enligt skadeståndslagen 2 kap. 1§som säger att den som uppsåtligen eller av oaktsamhet vållar personskada eller sakskada ska ersätta skadan. Det krävs alltså att bilisten varit oaktsam på något sätt, vilket absolut kan vara fallet om den först stannat för dig vid ett övergångsställe men sedan ändå kört på dig.

Det krävs ytterligare några omständigheter för att du ska ha rätt till ersättning. Dels krävs givetvis att du vet vem bilisten var och kan identifiera denne (t ex om du kommer igår bilens registreringsnummer). Dels krävs att du, om personen inte erkänner händelsen, kan bevisa att hon faktiskt kört på dig och att detta orsakat skador på cykeln (och eventuellt också på dig om du fått några skador). Det kan vara svårt att göra utan vittnen eller liknande, även om du så att säga egentligen ska ha rätt att få ersättning.

Det är omständigt och tidsödande att gå vägen via domstol, som bör vara en sista utväg. Om du vill ha ersättning bör du i första hand kontakta personen som körde bilen, om du vet vem det är.

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Skadestånd i trafiken (184)
2021-07-31 Skadestånd för påkörd hund?
2021-07-17 Trafikskadeersättning när busspassagerare skadats
2021-07-04 Vem bär ansvaret för en påkörd hund, då hunden sprang lös på en gård men då bilföraren var medveten om det?
2021-07-04 Skadeståndstalan vid dödad hund

Alla besvarade frågor (94471)