Trafikskada mellan fordon i samma hushåll

Jag orsakade en skada på min frus bil när jag parkerade min egen bil. Min bil är hel-försäkrad hos If och min frus bil är trafik-försäkrad i annat bolag. If vägrar betala för skadan på min frus bil med motiveringen: "I normala fall ersätts skada på parkerad bil genom den körande bilens trafikförsäkring. Men när det är samma ägare till båda bilarna eller ägarna finns i samma hushåll, ersätts skadorna genom respektive bils vagnskadeförsäkring med avdrag för självrisk. Detta beror på att man inte kan bli skadeståndsskyldig mot sig själv. Detsamma gäller om man som förare orsakar skada på ett fordon man själv äger." Jag har frågat If vilken lag man kan hänvisa till och fått svaret att det står i Trafikskadelagen 11§. Jag kan inte se något som bevisar If's påstående att min fru och jag skulle vara samma ägare. Tacksam för svar omvem som har rätt.

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline. Jag kommer att använda mig av Trafikskadelagen (TSL) för att besvara din fråga.


Försäkringsavtal

Alla försäkringsbolag har olika villkor för sina försäkringar och jag vet inte exakt vad som framgår av ert avtal. I Ifs villkor för fordonsförsäkring 2023 s. 9-10 framgår dock att trafikförsäkring inte gäller för skada orsakad av någon som tillhör samma hushåll som du.


Trafikskadelagen

11 § 2 st TSL lyder följande: “För sakskada som tillfogas försäkringstagaren genom det egna fordonet utgår trafikskadeersättning enligt första stycket endast om fordonet brukades olovligen av någon annan. Ersättning enligt första stycket utgår inte för sakskada som genom det egna fordonet tillfogas fordonets brukare eller förare eller, om fordonet brukades olovligen, den som med vetskap om detta följde med fordonet eller lät egendom befordras med det.”


Ovan paragraf har förtydligats i juridisk doktrin. Trafikskadeersättning för sakskada som tillfogas försäkringstagaren genom det egna fordonet utgår enligt första stycket (dvs. på objektiv grund) bara i det fall fordonet brukades olovligen av annan. Bestämmelsen innebär att försäkringstagaren i princip inte har rätt till trafikskadeersättning för skador på egendom som befinner sig utanför det försäkrade fordonet (och som har orsakats av fordonet). Det gäller oavsett vilken typ av egendom det är som har skadats. Undantaget i förevarande stycke gäller oavsett vem som förde fordonet och oberoende av om försäkringstagaren vid tillfället följde med i fordonet eller ej (prop. 1975/76:15 s. 115).


Ett exempel från verkligheten kan vara att en försäkringstagare äger två fordon och det ena fordonet är korrekt parkerat och föraren av det andra fordonet kör på det korrekt parkerade fordonet. Försäkringstagaren är då inte berättigad till ersättning för skador på det påkörda och parkerade fordonet (se SkfVN 1987:94). Det enda avsteget från denna undantagsregel är om fordonet brukades olovligen. Detta exemplet från juridisk doktrin är väldigt snarlikt din situation.


Slutsats

11 § TSL säger endast att en försäkringstagare inte kan få ersättning för skador som dennes fordon orsakar på dennes andra fordon. Det är mycket riktigt att paragrafen inte stadgar att du och din fru är att anse som gemensamma ägare. Det kan däremot vara så att dina avtalsvillkor med If stadgar att du inte är berättigad till ersättning när du orsakat skada på fordon som tillhör samma hushåll som dig. Det är svårt för mig att uttala mig vidare utan att veta ditt avtalsinnehåll. Jag hoppas dock att du fick någorlunda svar på din fråga eller i vart fall lite vägledning.


Om du har fler frågor om ditt ärende är du välkommen att höra av dig till mig på alexander.martensson@lawline.se, så ska jag göra mitt bästa för att hjälpa dig ytterligare. Jag kan även sätta dig i kontakt med vår ordinarie byråverksamhet om det kvarstår osäkerheter efter vår kontakt. Med vänlig hälsning,

Alexander MårtenssonRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Skadeståndsrätt och Skadestånd i trafiken? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000