Rätt till arv efter äktenskapsskillnad

2017-05-07 i Make
FRÅGA
Jag är gift, men under skilsmässa. Vi har barn ihop och det är några månader kvar innan den går igenom. Den är inskickad. Nu dog min mans pappa, barnens farfar mitt under våran skilsmässa. Har jag rätt till en del av arvet som han ärver? Vänligen
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Din fråga regleras i äktenskapsbalken (ÄktB) och ärvdabalken (Äb). Huvudregeln i svensk rätt är att arv som inte enligt testamente ska vara mottagarens enskilda egendom är giftorättsgods. I bodelningen ska makarnas giftorättsgods ingå och delas lika. Bodelningen görs med hänsyn till hur egendomsförhållandena såg ut vid den tidpunkt då ni begärde äktenskapsskillnad. Egendom som ni hade vid denna tidpunkt ska ingå i bodelningen. Sådan egendom som ni erhåller i efterhand (exempelvis arv) ingår inte i bodelningen. Det är således inte tidpunkten då ert äktenskap upplöses utan den tidpunkt ni gjorde ansökan om äktenskapsskillnad som är det viktiga. Har din man mottagit arvet före den tidpunkt ni ansökte om äktenskapsskillnad ingår denna i er bodelning och du får då ta del av detta. Om din man däremot mottagit arvet efter att ni ansökt om äktenskapsskillnad (vilket tycks vara fallet) har du inte rätt till att ta del av detta.

Hoppas att du fått svar på din fråga.

Med vänlig hälsning,

Christoffer Tolf
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Make (476)
2021-07-02 Vem ärver egendom - efterlevande make eller bröstarvingar?
2021-06-28 Skall den överlevandes konto räknas in i dödsboet vid en eventuell bortgång?
2021-06-27 Vad innebär giftorätten?
2021-06-24 Hur fungerar det att sitta i orubbat bo när det finns särkullbarn?

Alla besvarade frågor (94177)