Behöver bodelning göras även om hus är enskild egendom?

Hej, maken avlider och äger huset 1/1 del. Vi är gifta och har gemensamma barn. Ärver jag huset som maka? Vi har testamente som säger att den av oss som överlever den andre skall med fri förfroganderätt erhålla den först avlidnes kvarlåtenskap, dock med förbehåll för bröstarvingars laglott. Huset räknas väl som enskild egendom i bouppteckningen men tillfaller ändå makan enligt testamentet. Behöver en bodelning ändå göras? Enligt ÄB 1958:637, 3 kap 1§ behöver bodelning inte göras då efterlevande makan ärver med fri förfoganderätt enligt testamente.

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag förklarar lite kort om bodelning och arvsordningen, för att göra det kommer jag att använda mig av ärvdabalken (ÄB) och äktenskapsbalken (ÄktB).

Bodelning

Bodelning ska som huvudregel alltid göras när ett äktenskap upplöses, vilket det gör när en av makarna avlider (9 kap 1 § ÄktB). Har ni bara enskild egendom behöver ni dock inte göra en bodelning. Enskild egendom är sådant som har benämnts som enskild egendom i t.ex ett äktenskapsförord, eller som någon av er fått i arv med förbehåll om att det ska vara enskild egendom (7 kap 2 § ÄktB). Allt som inte specifikt benämns som enskild egendom är giftorättsgods, och det är det som ska ingå i bodelningen (7 kap 1 §, 10 kap 1 § ÄktB). Huset blir inte enskild egendom bara för att han är ensam ägare. Om inte alla era tillgångar har förskrivits som enskild egendom ska alltså bodelning ändå göras.

Arvsordning

Du skriver att din man äger hela huset själv. Eftersom ni är gifta kommer du oavsett att ärva honom genom makes förtur till arv (3 kap 1 § ÄB). Ärvdabalken 3 kap 1 § reglerar bara makes arvsrätt och säger ingenting om att bodelning inte behöver göras. Bortser man från testamentet skulle du alltså få halva huset genom bodelning med full äganderätt (förutsatt att huset är giftorättsgods), och ärva andra halvan av huset med fri förfoganderätt. Av det du skriver om ert testamente låter det som att det stämmer överens med arvslagen, eftersom utgångspunkten är att man ärver maken med fri förfoganderätt, då makens arvingar ska ha rätt till arvet efter honom efter att du går bort.

Skulle huset vara enskild egendom ärver du det även då, men istället för att du får halva huset genom bodelning och andra halvan genom arv, får du hela genom arv och har därför bara fri förfoganderätt över huset. Detta eftersom huset då inte tas med i bodelningen.

Har ni ett testamente är det det som man kommer att utgå ifrån. Det låter dock som att testamentet säger att du kommer att ärva huset. 

Jag hoppas detta besvarar dina frågor, har du fler funderingar så är du varmt välkommen att ställa en ny fråga!

Else NordlanderRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Arvs- och testamentsrätt och Make? Vi hjälper dig till fast pris!

Testamente2995 kr

Upprättande av testamente (max 2 sidor) som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 30 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning