Rätt att häva?

2015-09-30 i Konsumentköplagen
FRÅGA
Jag köpte en bil i somras där vinterdäcken skulle skickas till mig.Datumet sattes till den 1 september.Då däcken ej kommit har jag rätt att häva köpet nu?(Har ej fått däcken ännu)
SVAR

Hej och tack för din fråga!

I mitt svar nedan kommer jag anta att du köpt fordonet av en bilhandlare och att du gjort det i egenskap av privatperson (konsument). Vid detta förhållande är konsumentköplagen tillämplig på ditt köp.

Hävning av köp utgör den mest ingripande konsumenträttsliga åtgärden man som konsument kan vidta mot en säljaren. Hävning av ett köp ska ha föregåtts av reklamation - mer eller mindre innebärande att konsumenten ska upplysa säljaren om bristen; att du inte fått däcken skickade till dig. Du ska vid reklamationen upplysa säljaren att han är i dröjsmål.

Först efter reklamation kan du gå vidare med andra åtgärder - så som begäran om skadestånd, prisavdrag eller hävning av köp. Hävning av köpet är som sagt den mest ingripande åtgärden. Du kan ha möjlighet att häva köpet ifall däcken utgjort en väsentlig förutsättning för att du ska ha genomfört köpet och säljaren är medveten om detta förhållande - eller om säljaren inte kan leverera däcken; då kan du också ha rätt att häva köpet.

Robin Henningson
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Konsumentköplagen (1083)
2020-10-29 Dröjsmål vid preliminär leverans
2020-10-28 Får transportörer friskriva sig från ansvar för transportskador?
2020-10-26 Ångerrätt i butik
2020-10-21 Kan jag häva ett köp av husbil med många fel?

Alla besvarade frågor (85554)