Rätt att gå ner i arbetstid

2017-06-30 i Övrigt
FRÅGA
Hej,Arbetar idag som heltidsanställd men har framfört önskemål för att gå ner på 80%. Egentligen utan någon anledning mer än att jag vill ha mer tid att lägga på fritid och sånt jag älskar utanför jobbet. Har ej fått besked än och vill trycka på men vill först veta vad jag har för rättigheter. Tacksam för svar!
SVAR

Hej!

Vad kul att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Det finns fåtal fall där du som arbetstagare kan kräva att få gå ner i arbetstid. För att du ska ha en laglig rätt till att gå ner i arbetsrätt brukar man säga att det ska bero på föräldraledigighet eller för vidareutbildning. I ditt fall så vill du går ner i tjänst för att du vill ha mer fritid än vad du har för närvarande. Din arbetsgivare har, av denna anledningen, därför tyvärr rätt att neka dig att gå ner till 80%. Detta hindrar dig inte från att prata med din arbetsgivare om önskemålet, som du redan gjort. Om det visar sig att hen inte vill ge dig detta, kan du säga upp dig från din nuvarande tjänst för att sedan söka en möjlig deltidstjänst på arbetsplatsen om det finns.

Hoppas att du fick svar på du fråga. Om inte får du gärna lämna en kommentar nedan.

Med vänliga hälsningar,

Samuel Lindblad
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1918)
2021-07-29 Nekad jobb på grund av brottsmisstanke
2021-07-27 kan arbetsgivare göra avdrag för arbetskläder?
2021-07-26 särbehandling ålder vid anställning
2021-07-24 Hur mycket får man arbeta i sträck?

Alla besvarade frågor (94357)