Rätt att begära flerbarnstillägg retroaktivt?

2017-11-07 i Försäkringskassan
FRÅGA
HejsanJag är skild och har mina tre söner varannan vecka och mitt fjärde, en dotter på heltid. Det är inte förrän nu som jag får halva barnbidraget från alla barn. Innan har bidraget gått till båda mammorna. Min ex fru fick för tre stycken och min sambo fick endast för vår dotter....trots att pojkarna bott hos oss varannan vecka.Kan jag få flerbarnstillägget för fyrabarn som jag tidigare gått miste om retroaktivt om jag först nu, efter fyra år, får min del av allas barnbidrag?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Enligt 16 kap 12 § Socialförsäkringsbalken (här) får den som får allmänt barnbidrag för de barn som omfattas av flerbarnstillägget också flerbarnstillägg för dessa barn. Det innebär att då du inte fått barnbidraget tidigare, utan det gått till båda mammorna, så kan du inte heller få flerbarnstillägget för de tidigare 4 åren. Rätten till flerbarnstillägg har alltså legat hos din ex fru fram till nu.

Hoppas du känner att du fått svar på din fråga!

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Försäkringskassan (218)
2021-08-24 Skydda SGI vid arbetslöshet och graviditet
2021-07-31 Sjukpenning vid pension
2021-07-09 Avskrivningsärende hos kammarrätten avseende socialförsäkring
2021-06-25 Hur mycket förmögenhet får jag ha om jag har bostadsbidrag

Alla besvarade frågor (95697)