FrågaKÖPRÄTTKöplagen29/12/2017

Rätt att ångra köpet av en begagnad bil som gått 10 000 mil för mycket?

Hej jag har köpt en bil i annonsen stod det att bilen gått 5000 mil Jag provade bilen han rafsade omkring med papprena och visade snabbt här och där om besiktningen hans son var också där och gav information samtidigt väldigt rörigt och få fram rätt information köpte bilen då han kunde garantera att bilen gått 5000 mil och lämnade garanti på om något fel skulle uppstå

Jag tog bilen till bilbesiktningen den gick inte igenom bland annat för fel på motorn när jag rotar omkring i papprena upptäcker jag att bilen gått 15000 mil varvmätaren har bara 5 siffror alltså 150000 km Jag skulle aldrig köpa en bil som gått mer än 10000 mil Nu känner jag mig grundlurad och han hävdar själv att det var den informationen han fick när han köpte bilen tidigare Vad kan jag göra idag Jag vill inte ha en bil som gått så långt

Lawline svarar

Hej, kul att du valt att vända dig till oss på Lawline för att få svar på din fråga!

Av information du lämnat utgår jag från att du köpt bilen som privatperson av en annan privatperson. Förutom ert köpeavtal, och de omständigheter som förelåg vid köpet, kan därmed köplagen tillämpas för att klargöra vilka rättigheter du har.

När en begagnad vara säljs förutsätts den säljas i befintligt skick. Det innebär att man som köpare får "ta varan för var den är" och kan inte förvänta sig någon särskild standard. Det innebär dock inte att varje begagnad vara som säljs alltid ska anses vara okej. Även varor sålda i befintligt skick kan vara "felaktiga" i köplagens mening vilket ger köparen rätt att göra vissa påföljder gällande. Av omständigheterna du nämner framstår det som att du hade goda anledningar att förvänta dig att bilen endast gått 5000 mil och att säljaren måste ha insett att denna upplysning var betydande för dig och skulle påverka dig i ditt beslut att köpa eller inte köpa bilen. Under sådana omständigheter är bilen felaktig enligt 19 § köplagen. Å andra sidan framgår också av omständigheterna att säljaren redan när du undersökte bilen hade papperna över tidigare besiktning tillgängliga. Hade du vid undersökningen av bilen kunnat upptäcka att bilen gått 15 000 mil kan du inte senare hävda att bilen är felaktig på den grunden. Undantag gäller om säljaren handlat i strid mot tro och heder, se 20 § köplagen. Säljaren måste bl.a. ha vetat om att bilen gått 15 000 bil och inte 5000 mil för att denne ska anses ha handlat i strid mot tro och heder. Du nämner att säljaren verkligen trodde bilen gått 5000 mil med anledning av vad föregående säljare uppgett. Var det verkligen så d.v.s. din säljare var ovetande – borde det inte heller kunna krävas att du skulle ha upptäckt felet vid din undersökning. I sådana fall borde du ändå kunna hävda att bilen är felaktig med stöd av 19 § köplagen – om någon av förutsättningarna där är uppfyllda - även om du undersökt bilen. Å andra sidan kan det vara så att både du och säljaren varit lite klantiga och inte upptäckt detta vilket gör att säljaren inte handlat mot tro och heder och det fortfarande kan krävas av dig att du skulle ha upptäckt felet och därmed kan du inte göra felet gällande, se 20 § 2 stycket köplagen.

När det gäller motorn testkörde du bilen och eftersom bilen var begagnad kan den inte anses som felaktig så länge som motorfelet inte innebär att hela bilens funktion är förstörd. Säljare kan nämligen inte undgå ansvar för när varor de säljer är så bristfälliga att de inte kan användas. Motorfelet måste också ha funnits när du köpte bilen – säljaren ansvarar inte för motorfel som inträder efter köpet. Om motorfelet fanns vid köpet verkar det i ditt fall ha varit av mindre grad eftersom bilen ändå går att köra. Är priset på bilen skäligt även med hänsyn till motorfelet kan bilen inte anses felaktig på den grunden, se 19 § 1 stycket 3 punkten köplagen.

Din räddning är om säljarens utfästelse att bilen endast gått 5000 mil ska tolkas som en garanti. I sådana fall kan säljaren inte gå fri från ansvar med en ursäkt om att denne inte visste om de 15 000 milen. En garanti innebär vidare att säljaren är skadeståndsskyldig utan att du behöver bevisa att upplysningen hade betydelse för det gjorda köpet. Har säljaren lämnat en garanti ansvarar säljaren för den uppgift garantin avser oavsett om du undersökt bilen och då egentligen hade kunnat upptäcka felet.

Om säljaren har garanterat att bilen endast gått 5000 mil och bilen egentligen gått 15 000 mil är bilen felaktig och du har rätt till prisavdrag eller hävningsrätt och skadestånd för de merkostnader köpet föranlett för dig. Du måste höra av dig till säljaren så fort som möjligt och ange att du vill att hela köpet ska återgå. Gör du inte det inom en rimlig tidsram bortfaller din rätt att ångra köpet, se 32 § 1 stycket köplagen. Om du har rätt att få hela beloppet för bilen återbetalt i utbyte mot att du lämnar tillbaka bilen beror på om avtalsbrottet från säljarens sida ska anses vara väsentligt. Annars får du behålla bilen och kompenseras med ett penningbelopp från säljaren som motsvarar skillnaden i vad bilen måste anses vara värd när den gått 15 000 kr istället för 5000 kr. Är bilen inte värd något har du såklart rätt till att bli fullständigt återbetald.

Hoppas du fick svar på din fråga och lycka till!

Med vänlig hälsning,

Vega SchortzRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Köprätt och Köplagen? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo