Provanställning - avbrytande utan skriftligt besked eller angiven anledning

2019-09-16 i ARBETSRÄTT
FRÅGA
Jobbade på provanställning i en butik. En dag när jag ska hem säger chefen att jag inte får jobba kvar , bara mina sista pass på månaden. Några dagar senare får jag ett sms att jag inte behöver komma in mer, trots att jag har pass. Men skulle fortfarande få betalt för dem.Har inte skrivit på något om att jag blivit uppsagd ellwr något , bara ett sms att jag inte behöver komma in mer. Är detta rätt?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Bestämmelser om anställningsförhållanden återfinns i lagen om anställningsskydd (LAS).

Regler om provanställning och om provanställningens avslutande före anställningstidens utgång finns i 6 § LAS. Det föreskrivs att om inte arbetsgivaren eller arbetstagaren vill att anställningen skall fortsätta efter det att prövotiden har löpt ut, skall besked om detta lämnas till motparten senast vid prövotidens utgång. Görs inte detta, övergår provanställningen i en tillsvidareanställning.

Vidare anges att om inte annat har avtalats, får en provanställning avbrytas även före prövotidens utgång. Om det inte står något i exempelvis ditt anställningsavtal eller om du och arbetsgivaren har kommit överens om att anställningen inte får avbrytas tidigare, står det alltså arbetsgivaren fritt att när som helst avbryta anställningen utan att ange anledning. I ditt fall är det alltså möjligt att arbetsgivaren har agerat på ett tillåtet sätt.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga. Om du har fler funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga till oss här på Lawline!

Amanda Blomberg
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1663)
2019-12-09 Diskriminering - Jämförbarlig situation
2019-12-08 Samarbetsproblem på jobbet - Vad gör jag?
2019-12-06 Min tidigare arbetsgivare betalar inte ut min lön - hur går jag tillväga?
2019-12-06 Konkurrensklausul - behöver arbetsgivaren vända sig till domstol för att få ut skadestånd?

Alla besvarade frågor (75516)