Provanställning

2015-11-16 i Anställningsformer
FRÅGA
Hej! Anställdes som barnskötare och fick veta att det var en tillsvidare tjänst. Frågade om det verkligen stämde. Fick ett ja. När jag senare skulle skriva på stod det provanställning. Jag ifrågasatte och fick veta att det var en formalitet. Och att det också berodde på om vi från båda håll, trivdes osv. Jag skev på. Det har nu gått 3 månader av provanställningen och jag har fått veta att de inte önskar ha kvar mig när prövotiden är slut. Jag frågade varför och fick då veta att det är pga att chefen "fått en känsla" av att jag inte prioriterar jobbet.För att jag har ifrågasatt om jag fick gå till sjukgymnasten under betald arbetstid. Det var det. Inget om att jag misskött själva arbetet med barnen eller klagomål på ngt. Nu är min fråga, får de göra så? Det är inte giltiga skäl anser jag. De är med i almega och jag i kommunal. Kan jag ta striden? Tack så hjärtligt för er hjälp och kunskap.
SVAR

Hej och tack för din fråga!

Utgångspunkten då ett anställningsavtal ingås är att detta är tillsvidare, vilket framgår av 4 § LAS . Det finns dock undantag från denna huvudregel, bland annat just provanställning (6§ LAS). Provanställning får pågå max 6 månader och innebär att arbetsgivaren efter prövotiden får avsluta anställningen utan uppsägningstid. Arbetsgivaren behöver inte ange några skäl för att detta. Enligt LAS har alltså arbetsgivaren lagen på sin sida i denna situation.

Av 2 § LAS framgår dock att villkoren för provanställning enl. 6 § kan ändras genom kollektivavtal.

Mitt råd till dig är att ta kontakt med kommunal för att utreda hur kollektivavtalet ser ut och om det avviker från LAS regler om provanställning.

Vänligen

Karl Risberg
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll