Prisavdrag vid säljarens avtalsbrott

2017-05-31 i Konsumentköplagen
FRÅGA
Hej!Vi har haft bröllop på ett hotell i Jönköping. Inkluderat i priset per person var:Snittar, förrätt, varmrätt och alkohol till maten. Vi stod för tårtan separat.Överenskommet i priset var även att vickning, chips och godis skulle ingå. Detta serverades inte under hela kvällen och vi har således inte fått allt som vi har betalat för. Vi vill nu begära något avdrag på fakturan för detta. Har vi rätt till det? Uppskattar snabbt svar då fakturan ska vara betald i början på nästa vecka.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det ni har köpt av hotellet kan karaktäriseras som ett "paket" där servering, mat osv. ingår. Avtalet innefattar därför dels en tjänst, dels en vara. Oavsett hur vi väljer att se på avtalet är era rättigheter ungefär demsamma. Ni är konsumenter och hotellet är näringsidkare, varför Konsumenttjänstlagen (här) och Konsumentköplagen (här) kan tillämpas. Av 9 § Konsumenttjänstlagen framgår det att tjänsten ska anses felaktig om resultatet avviker från vad som får anses avtalat. Detsamma följer av 16 § Konsumentköplagen där det anges att varan anses felaktig om varan i fråga om bl.a. art, mängd och kvalitet inte stämmer överens med vad som följer av avtalet.

Då hotellet inte har fullgjort sin del av avtalet har ni som konsumenter rätt till främst avhjälpande och omleverans av varan, men eftersom det inte är aktuellt då bröllopet redan varit så har ni rätt till prisavdrag enligt 28 § Konsumentköplagen. Prisavdraget ska motsvara "felet" och ni har därför rätt att begära avdrag för vickning, chips och godis.

Hoppas du känner att du fått svar på din fråga!

Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Konsumentköplagen (1318)
2021-12-01 Skadestånd om säljaren inte kan leverera varan
2021-11-30 Kan jag häva köp av gardiner på grund av en skarv?
2021-11-30 Hävning till följd av fel i varan vid konsumentköp
2021-11-30 Har fått fel storlek på en vara som jag har beställt, vad ska jag göra?

Alla besvarade frågor (97581)