Preskriptionstider för misshandel och skadegörelse

2020-07-31 i Förundersökning
FRÅGA
Hej jag blev misstänkt för misshandel samt sladegöresle när jag var 17 år det är 1 år sedan nu ungefär. Jag var på polisförhör för andra grejer och då sa dom att jag var misstänkt för det men dom förhörde mig inte angående det. För de var bla olika län. Jag undrar om det kommer preskriberas snart har inte varit på något förhör eller så.
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag förstår det som att du för ett år sedan blev misstänkt för brotten misshandel samt skadegörelse, men att inget ytterligare förhör har hållits sedan dess och att du därför undrar när brotten preskriberas.

Alla brott har preskriptionstider, det innebär att man inte kan döma någon för ett brott om det gått för lång tid efter brottet utan att personen har åtalats eller häktats. För ringa misshandel är preskriptionstiden två år, för misshandel av normalgraden gäller fem år och för brottet skadegörelse gäller två år. Det innebär att, om brottet gällde misshandel av normalgraden, preskriberas detta om ca fyra år och skadegörelsen preskriberas om ca ett år.

Att du inte hört något från polis eller åklagare kan bero på långa handläggningstider, varför det är svårt för mig att uttala mig om anledningen till att du inte hört något ännu och vad ett tänkbart utfall blir. Du kommer dock att få besked både om förundersökningen läggs ned eller om det är så att åklagare väljer att väcka åtal.

Du är varmt välkommen att höra av dig till oss igen vid ytterligare frågor!

Vänligen,

Sofia Edvardsson
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Förundersökning (508)
2021-03-07 När får jag veta att jag blivit polisanmäld?
2021-02-28 Har jag rätt att bli underrättad när misstankarna om brott inte längre kvartår mot mig?
2021-02-21 Kan en anmälan om brott dras tillbaka?
2021-02-21 Måste polisen informera om husrannsakan innan den genomförs?

Alla besvarade frågor (89960)