Permittering av anställda pga. COVID-19

Hej

Mitt anställningsavtal ser ut som följande gällande arbetstider:

"Den anställdes befattning är på heltid med en arbetstid på 40 timmar per vecka"

Nu i dessa Corona-tider väljer min arbetsgivare att dra ner på verksamheten då det inte går så bra. Jag jobbar på en frukost- och lunchrestaurang.

Får dom dra ner på mina timmar utan att jag får betalt för mina 40 timmer i veckan som jag har avtal på?

Förra året under juli valde dom att stänga restaurangen, då jag inte hade någon intjänad semester fick jag gå en månad utan betalning. Fick dom göra så?

Tacksam för svar

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du har vänt dig till Lawline med din fråga.


Din arbetsgivare får inte genom s.k. permitteringar minska din lön eller andra förmåner(21 § LAS). Du har blivit permitterad med anledning av lägre behov av arbetskraft, men du har rätt till din lön och förmåner i samma utsträckning som tidigare.

Företaget du arbetar hos kan söka statligt stöd, eftersom permissionslönen till korttidpermitterade pga. COVID-19 ersätts upp till 90% av staten. Mer information för specifik besöksnäringen finns här. De vet troligen inte om detta och känner sig tvungna till det de gjort. Berätta för dem om detta, så kommer de troligen betala ut din lön förenat med en förklaring om den ekonomiska situationen företaget befinner sig i.

Om du vill få hjälp behöver du kontakta din fackförening alternativt myndigheterna. Det kan vara en idé att höra av dig till Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan för att se om du kan få någon typ av inkomstersättning. Det har öppnats många nya vägar till hjälp från det allmänna i syfte att kompensera krisens effekter.

Jag hoppas du lyckas få ut din lön, om än retroaktivt, och att din arbetsplats klarar denna kris.

Med vänliga hälsningar,

Adam NovakRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Arbetsrätt och Arbetsgivarens skyldigheter ? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo