Påverkas låneavtal om man gifter sig?

2015-08-06 i AVTALSRÄTT
FRÅGA
Hej! Jag har nyligen köpt bostadsrätt och bor själv. Har ett lån förstås och står själv ensam som låntagare, Har jag möjlighet att gifta mig ? kommer det påverka något mitt lån på banken? kommer dom , från banken , kontrollera att jag har en man på min adress ? och måste skrivas om lånet? eftersom när jag sökte lånet då var jag singel och då var lättare att få lånet ...
SVAR

Hej, och tack för din fråga!

Giftermål påverkar inte automatiskt någonting när det gäller lånet; du och banken har ju redan ingått avtal, och då är det det som gäller! Ett undantag skulle kunna vara om det av någon anledning stod i låneavtalet att banken hade rätt att ändra villkoren (kanske höja räntan) om du gifte dig eller om du bodde ihop med någon. Det är inte särskilt sannolikt att det är så, utan snarare skulle det vara förvånande. Det är förstås ändå alltid bäst om du tar reda på villkoren. Lättast är väl att fråga banken, men jag tror inte alls att det skall vara några problem för dig att gifta dig!

En sak som kan vara bra att veta är att var och en har hand om sina skulder under äktenskapet. Detta innebär att om den ena har ett lån, behöver den andra aldrig betala det och kan heller inte ärva skulden.

Lycka till, och hoppas att svaret är till hjälp!

Hälsningar,

Thommy Södergård Åkesson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1353)
2020-11-30 Få tillbaka pengarna för PT-timmar?
2020-11-28 Användarvillkor på en hemsida, är de verkligen lagliga?
2020-11-27 Min pojkvän har sålt min Iphone med fullmakt till för lågt pris, vad kan jag göra?
2020-11-25 Hämta ut bankdosa eller bankID åt någon annan

Alla besvarade frågor (86870)