Påverkar särboskap skilsmässa?

Hej,

Vad gäller om man är gifta och väljer att vara särbo för att hitta tillbaka till varandra igen, men det sedan resulterar i en skilsmässa? Vi har bott tillsammans i över 20 år och varit gifta i mer än 15. Vad innebär en skilsmässa för mig i det läget som särbo? Vad ska man tänka på? Ekonomin kommer att delas upp och vara separat under särbotiden, men vi delar inte upp något ifrån hemmet just nu för våra barns skull, så förändringarna inte blir så stora.

Vill veta vad som jag bör tänka på så att allt blir rätt. Bör jag anlita en advokat där man skriver tydligt vad som gäller vid en ev. skilsmässa?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag tolkar din fråga som att du vill veta vad som händer med er egendom vid en eventuell skilsmässa efter ett föregående särboskap. Regler om detta finns i äktenskapsbalken (ÄktB).

Inledningsvis så kan ett särboskap påverka den betänketid som kan föregå skilsmässa. Enligt 5 kap. 1 § ÄktB så ska en betänketid på sex månader föregå skilsmässa om det finns hemmaboende barn under 16 år eller om makarna begär det. Detta gäller också om det enbart är en av makarna som vill upplösa äktenskapet (5 kap. 2 § ÄktB). Om du och din man lever isär under minst två år och kan styrka detta med utdrag ur folkbokföringen har ni dock rätt till skilsmässa utan betänketid (5 kap. 4 § ÄktB).

Avseende fördelningen av er gemensamma egendom så gör ett särboskap inte någon skillnad. Vid ett eventuellt upplösande av ert äktenskap ska en bodelning ske (9 kap. 1 § ÄktB) och i den ska ert giftorättsgods ingå (10 kap. 1 § ÄktB). Med giftorättsgods menas all egendom som inte är enskild (7 kap. 1 § ÄktB). Era respektive skulder dras av, sedan läggs egendom ihop och därefter delas den lika emellan er i enlighet med reglerna i 11 kap. ÄktB.

Om ni önskar att fördela er egendom på ett annat sätt föreslår jag att ni skriver ett äktenskapsförord där ni kan bestämma om någon egendom ska vara eran enskilda. Ett äktenskapsförord ska upprättas skriftligt och undertecknas av er båda, och sedan registreras hos Skatteverket (7 kap. 3 § ÄktB).

Behöver ni hjälp med upprättande av ett äktenskapsförord kan ni boka tid med en av Lawlines jurister här eller kontakta telefonrådgivningen här!

Hoppas du fick svar på din fråga!

Med vänlig hälsning
Maja QvarnströmRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Familjerätt och Äktenskap och äktenskapsförord? Vi hjälper dig till fast pris!

Äktenskapsförord1995 kr

Upprättande av äktenskapsförord som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 15 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning