FrågaARBETSRÄTTÖvrigt 22/03/2018

Påföljd om man bryter mot konkurrensklausul

Hej! Frågan gäller anställningsavtal i avtalet står att om jag slutar min anställning får jag inte arbeta på ett konkurrerande företag eller liknande verksamhet. Det står inget om påföljd eller vad som kan hända om jag bryter mot detta. Vad gäller i detta fall ?

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Är det möjligt att starta en konkurrerande verksamhet efter anställningen?

Huvudregeln är att denna lojalitetsplikt upphör när anställningen avslutas. Det är då princip fritt för den förre detta anställde att bedriva med arbetsgivaren konkurrerande verksamhet. Det finns dock undantag, denna frihet kan inskränkas genom avtal.

Det är inte ovanligt att arbetsgivaren överenskommer med arbetstagare varigenom dessa förbinder sig att efter anställningens upphörande under en viss tid avstå från att bedriva en viss verksamhet. Exempelvis i avtal om sekretess, klausuler om företagshemligheter eller att det finns klausuler om konkurrerande verksamhet etc. Har du vid anställnings ingående eller vid en senare tidpunkt skrivit på ett avtal där det finns konkurrensklausuler med i avtalet, där det exempelvis står att du inte får bedriva någon konkurrerande verksamhet en viss tid efter att anställningen upphör, så är du bunden av det. Startar du då en konkurrerande verksamhet efter anställningens upphörande kommer du göra dig skyldig till kontraktsbrott och kan komma att tvingas betala skadestånd till din förra arbetsgivare. De brukar i regel vara sanktionerade med en vitesbestämmelse.

Normalt godtas sådana här konkurrensklausuler, vilka syftar till att hindra att nyckelarbetare lämnar anställningen. En konkurrensklausul kan även jämkas, exempelvis om giltighetstiden skulle vara allt för långtgående. Enligt 38 § avtalslagen framgår att konkurrensklausuler inte får sträcka sig längre än vad som kan anses skäligt. Domstolen tar hänsyn till ett flertal faktorer i bedömningen om en klausul kan anses skälig. Exempelvis arbetsgivarens intresse av konkurrensklausulen med beaktande av klausulens syfte (eller funktion). Även om arbetsgivaren kan sägas ha ett betydande intresse av att skydda sig mot konkurrens kan klausulen underkännas om dess utformning är sådan att den går utöver vad som krävs för att tillgodose detta intresse (t.ex AD 1998 nr 99). Domstolen beaktar även sådana omständigheter som arbetstagarens lön, ställning och position. Men även de begränsningar i arbetstagarens möjlighet att ta anställning eller bedriva näring som följer av klausulen. Oskäliga konkurrensklausuler är visserligen ogiltiga, men det kan vara svårt att bedöma skäligheten och frågan prövas normalt i domstol först när det har blivit en tvist om brott mot konkurrensklausulen.

I ditt fall

Eftersom det inte är möjligt att utläsa någon påföljd av klausulen, exempelvis avtalsvite, kan din tidigare arbetsgivare i domstol yrka, att domstolen ska förbjuda dig vid vite att fortsätta bedriva konkurrerande verksamhet (15 kap. 3 § rättegångsbalken (här)), om du bedriver sådan verksamhet. Någon annan påföljd bör inte vara aktuell.

Har du några fler frågor är du varmt välkommen att återkomma!

Vänligen

Pontus SchenkelRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arbetsrätt och Övrigt ? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000