Övergång av äganderätt av katt
Jag och min man fick ta över en katt för ett par veckor sedan. Ägaren hade lämnat över katten till en annan granne till mig som inte orkade med henne då hon är ung och väldigt lekfull. De skulle ha varit borta i två veckor, och skulle hämtat katten 1a september, men hela tiden har tiden flyttats fram för hämtning. Nu är det slutet på November. Vi börjar oroa oss för att ägarna ej kommer hem igen från sin vistelse i hemlandet. De har två flickor som borde gå i skolan. Problemet är att vi skulle behöva kunna kastrera katten, då vi har två andra honkatter som är kastrerade och vi vill kunna släppa ut dem alla tre när vi är i stugan. När kan vi anse att katten är vår? Har försökt komma i kontakt med ägarens bror, men utan att lyckas för att få kontaktuppgifter till ägaren. Vi är alltså tredje familjen som tagit hand om katten. De som hade henne innan oss hade flera katter sen innan, ena katterna gav sig på denna katt hela tiden. Till saken hör att de sagt att de tänkt avliva henne om min granne ej kunnat passa henne medan de var bortresta.
Lawline svarar
Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
En katt är lös egendom i lagens mening, det vill säga en sak. Om man har hand om en katt kommer inte äganderätten att övergå om det inte finns ett avtal – skriftligt eller muntligt – som kan styrka köp eller gåva.
Det blir därför viktigt att bevisa att äganderätten har övergått till er. Det finns ingen tidsgräns som gör att äganderätten övergår, utan det består som den är. Därför måste man ställa upp de saker som styrker det verkliga ägarförhållandet. Skriftliga bevis brukar vara starkare bevis eftersom det annars ofta blir ord mot ord. Har katten chip och är den registrerad?
Det finns ett rättsfall som jag tänker kan vara av intresse i det här fallet. Det handlar också om ägandefråga gällande en katt. Här är en länk till en artikel om fallet.
Mitt råd till er är att fortsätta försöka få kontakt med familjen och avvakta med kastrering tills ni har pratat med dem om det, hur de ställer sig till äganderätten eller kastrering som sådant. Jag tänker att det är viktigt att vara försiktig med kastreringsfrågan, eftersom det skulle kunna resultera i någon slags åverkan på deras egendom och dessutom vara en kostnad för er som ni inte kan få något tillbaka för och dessutom riskerar att inte få behålla husdjuret så småningom. Om ni inte kan få tag på dem och det framgår att de inte kommer tillbaka börjar ni landa i ett läge där man kan förutsätta att äganderätten har övergått till er.
Vänligen,