Omvandla enskild egendom till giftorättsgods

FRÅGA
Jag och min man säljer den bostad vi äger gemensamt. Vi flyttar till annan fastighet som är min mans enskilda egendom genom gåva. Vi vill gärna av trygghetsskäl nu äga den gemensamt. Vilken är den bästa lösningen för överlåtelse i denna situation?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig med din fråga till Lawline!

Genom äktenskapsord kan makar/blivande makar göra enskild egendom till giftorättsgods och giftorättsgods till enskild egendom. I detta fall har dock villkoret att fastigheten ska vara din makes enskilda egendom uppställts av tredje man vilket leder till att ni inte kan omvandla det till giftorättsgods. Detta följer utav 7 kap 3 § första stycket äktenskapsbalken, som anger att endast sådan egendom som genom äktenskapsord blivit enskild egendom kan omvandlas till giftorättsgods.

Det ni skulle kunna göra är att kolla med gåvogivaren om denne godtar att ni omvandlar fastigheten till giftorättsgods. Om detta inte godtas skulle din make eventuellt kunna ge dig hälften av fastigheten i gåva. Detta är dock endast möjligt om ett förbehåll att din make inte får överlåta egendomen inte uppställts. Notera att om din make ska ge dig hälften av fastigheten i gåva måste en del formkrav och andra nödvändigheter iakttas. Dels ett gåvobrev som måste upprättas (4 kap. 1 § och 29 § jordabalken), dels en ansökan om lagfart som måste ske inom 3 månader efter gåvoöverlåtelsen.

Hoppas du fick svar på din fråga, hör av dig om du har fler frågor!

Med vänliga hälsningar,

Ava Setayesh
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
21Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-07-19 16:53
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskap och äktenskapsförord (1009)
2019-10-16 Kan jag få det jag anser att är mitt, trots äktenskapsförord?
2019-10-15 Kan äktenskapsförord jämkas?
2019-10-11 Vad är den andra makens enskilda egendom?
2019-10-07 Vad gäller för en vigsel?

Alla besvarade frågor (73801)