Om mened och myndighetsutövning vid förhör

Hej! En kommunanställd får information i sin tjänst om att hon/han fått reda på att en person har utsatt en annan person för ett brott.. Hon har berättat för målsägande att den misstänkta har erkänt för henne/honom och det står även med i en del utredningar att den misstänkte har erkänt det. Om den målsägande kallar in den kommunanställde som vittne, klassas det förhöret som myndighetsutövning? Om ja, begår hon/han tjänstefel om hon/han ljuger i förhöret?

Lawline svarar

Hej,

Myndighetsutövning innebär beslut eller faktiska åtgärder som är ett led i samhällets maktbefogenheter. I ditt fall utövar du således myndighetsutövning då du tar eller verkställer beslut  inom ramen för dina arbetsuppgifter som anställd hos kommunen. Gemensamt för dessa beslut inom myndighetsutövningen är i princip att de för den enskilde kommuninvånaren innebär förmåner, rättigheter eller skyldigheter i olika hänseenden.

Att vittna i en rättegång innebär inte myndighetsutövning och tjänstefel är endast aktuellt vid handlande genom myndighetsutövning.

Dock kan lämnandet av osann uppgift under rättegången, efter att ed avlagts (obligatoriskt),  betraktas som mened; ett brott som ger böter eller fängelse upp till 6 månader (se 36 kap. 11-13§§ Rättegångsbalken om plikten för vittnen att avlägga ed samt 15 kap. 1§ Brottsbalken om brottet mened).

Rättegångsbalken hittar du https://lagen.nu/1942:740#K36.

Brottsbalken hittar du https://lagen.nu/1962:700.

 

Vänligen,

Olle AnderssonRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Processrätt och Bevis och bevisning? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo