FrågaOFFENTLIG RÄTTSekretess30/11/2018

Om man är misstänkt för ett brott, kan andra myndigheter se det vid t.ex. värvning?

Hej.

Har myndigheter så som Försvarsmakten och Hemvärnet tillgång till polisförhör och liknande innan ett brott man är misstänkt för är uppklarat och ev. blir offentliga handlingar? Frågar eftersom att dom alltid kollar upp brotts- occh misstankesregister vid värvning. Alltså, skulle man rent teoretiskt behöva nämna ett eventuellt brott i en rekryteringsintervju med Försvarsmakten?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! I den situation som du beskriver blir det framförallt misstankeregistret som blir aktuellt då belastningsregistret enbart för register då man blivit dömd för brott (3 § belastningsregisterlagen).

Om en person är skäligen misstänkt för ett brott så hamnar uppgifter om detta i misstankeregistret (1 § misstankeregisterlagen). Inte misstankar om alla brott hamnar i registret utan enbart brott där fängelse finns med i straffskalan (3§ misstankeregisterlagen). Med skälig misstanke ska förstås att det ska finnas konkreta omständigheter av viss styrka som tyder på att den misstänkte begått brottet.

Mitt svar blir alltså att det beror på vilket brott det rör sig om och vilken grad av misstänkt personen var.

Med vänliga hälsningar,

Andreas GrundstedtRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Offentlig rätt och Sekretess? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000