FrågaAVTALSRÄTTÖvrigt22/07/2025

Om elnät och nätkoncessioner

Vi har nyligen, för mindre än ett år sedan, köpt en fastighet där vi delar vattenbrunn med en granne. Brunnen ligger på dock på stamfastigheten. Då det begav sig (ca 1965) så styckades 4 tomter av från stamfastigheten och det byggdes ett fritidshus på varje. En vattenbrunn anlades på stamfastigheten och alla fyra avstyckade fastigheter anslöts till vattnet. En fastighet (vår) står för ett särsilt elnätsavtal och elhandelsavtal för en elservis som bara är till vattenpumpen och hydrofor till brunnen. Numera är det bara vår fastighet och en granne som nyttjar brunnen. De två andra har borrat egna brunnar. Varken grannen eller stamfastighetsägaren är nåt problem. Några skrivna avtal vegkar inte finnas om servitutet. Min fråga gäller elnätsavtalet/elservisen. Då vi står för elnätsavtalet till vattenpumpen och det är ett eget avtal med bara vattenpumpen så kostar det ca 6000:-/år i fasta kostnader. Vi tänker att man kan ansluta vattenpumpen till vårt andra elnätsabonnemang/elservis som är för vår fastighet i övrigt. Grannen har ingen invändning mot detta alls då det sänker kostnaden. Däremot verkar elnätsleverantören ha invändningar med nån hänvisning till ellagen, lite oklart vad. Så kan vi/ får vi avsluta detta separsta elnätsavtal och ansluta det till vårt andra elnät och därmed spara 6000:-/år. Den vi delar brunnen med har inga invändningar.

Lawline svarar

Hej och tack för att ni vänder er till Lawline. Det är svårt att ge ett koncist svar utan att veta exakt vad elnätsleverantören baserar sin invänding på. Jag kommer att föra lite generella resonemang som elnätsleverantören kan ha utgått från, samt lite potentiella undantag till det. Om jag har gjort felaktiga antaganden i mitt svar till er så är ni välkomna att kontakta mig via min mejl som jag anger i slutet av mitt svar. Där finns även en sammanfattning och råd från mig.


Potentiella utgångspunkter för elnätsleverantören

Enligt 2 kap. 1 § Ellagen får elnätsverksamhet bedrivas endast av den som har nätkoncession inom området. Nätkoncession innebär ensamrätt att överföra el inom ett visst område. Ingen får bedriva nätverksamhet utan koncession. Att göra så kan resultera i böter eller fängelse (13 kap. 1 § Ellagen). Att dra el från en fastighet till en annan kan räknas som nätverksamhet (dvs. förbjudet utan koncession), oavsett om det är för egen eller annans räkning. Inom samma fastighet kan du ha flera byggnader på en och samma anslutning men det är när flera fastigheter påverkas som förbudet träder in.


Eftersom brunnen (och pumpen) verkar ligga på en separat fastighet från eran kan det vara grunden som delat elnät nekas på - att det anses vara nätverksamhet som omfattas av förbudet. Eftersom minst en annan fastighet nyttjar brunnen (och i utsträckning pumpen - enligt min förståelse) så skulle el överföras till dem via er, om pumpen ansluts till erat elnät.


Potentiella undantag

Förordning (2007:215) om undantag från kravet på nätkoncession enligt ellagen (1997:857) (förkortat IKN) kan möjligtvis ge ett tillämpligt undantag.


Med internt nät avses en eller flera starkströmsledningar som innehavaren använder för överföring av el för egen räkning (2 § IKN). Ett internt nät, på vilket el överförs till anläggningar och byggnader som inte är avsedda som bostadshus och som ligger i omedelbar närhet till ett bostadshus, får byggas och användas utan nätkoncession (6 § IKN). Om pumpen ligger i omedelbar närhet till ert bostadshus hade detta undantaget kunnat tillämpas.


På ett internt nät som används utan stöd av nätkoncession i enlighet med denna förordning får överföring av el för någon annans räkning endast ske i enlighet med 23 och 24 §§ (4 § IKN).


På sådana nät som får användas utan stöd av nätkoncession får överföring av el för någon annans räkning ske i de fall som anges i 24 §, om det finns beaktansvärda skäl för det. Vid bedömningen av om det finns beaktansvärda skäl ska hänsyn tas till hur överföringen påverkar den nätverksamhet som bedrivs av den berörda nätkoncessionshavaren och till kostnaderna för att ansluta berörda elanvändare till det nät som används med stöd av nätkoncessionen (23 § IKN).


24 § IKN räknar upp när överföring av el för någon annans räkning får ske, men de situationerna verkar inte vara tillämpliga på era omständigheter, i vart fall utifrån informationen jag har att utgå från.


Sammanfattning och råd
Det kan vara så att elnätsleverantören anser att det skulle bli elnätverksamhet utan koncession om pumpen och brunnen ansluts till er fastighets elnät, vilket är förbjudet. IKN kan dock erbjuda vissa potentiella undantag till detta, nämligen exempelvis 6 § IKN eller 4, 23 och 24 §§ IKN. Mitt råd till er är att återigen kontakta elnätsleverantören och be om att få skriftligt undarlag för deras ställningstagande - med specifika laghänvisningar. Det blir då enklare för er, och eventuell jurist som hjälper er, att ta reda på vad som kan göras.


Om ni har fler frågor om ert ärende, eller om jag tolkat er fråga fel, är ni högst välkomna att höra av er till mig på alexander.martensson@lawline.se, så ska jag göra mitt bästa för att hjälpa er ytterligare. Med vänlig hälsning,

Alexander MårtenssonRådgivare
Public question details image

Berätta om ditt ärende

Fyll i dina kontaktuppgifter och beskriv ditt ärende i korthet, så kommer vår partner Juridium att kontakta dig inom ett dygn nästkommande vardag. Din bokningsförfrågan är inte bindande.

0 / 1000