Olika prissättning på vara beroende av var köparen är folkbokförd
Hej!
Får man sälja t.ex. ett fiskekort för olika pris beroende på vart köparen bor? Till exempel billigt pris för de som bor på orten, lite dyrare för de som äger fastighet på orten men är folkbokförd på annan ort, samt en tredje priskategori för de som inte äger fastighet i orten och inte heller är folkbokförda i orten.
Kan detta vara diskriminerande eller rent av olagligt eller går det att se som en fin gest att rabattera priset för de som bor och verkar på aktuell ort?
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
I Sverige gäller fri prissättning och du får fritt välja vilket pris du vill eftersom det är köparen själv som väljer om den vill köpa fiskekortet eller inte.
De tillämpliga lagarna beror på om du säljer fiskekortet som en näringsidkare eller en privatperson.
Köplagen reglerar köp mellan två privatpersoner
Om du säljer fiskekortet i egenskap av en privatperson blir KöpL (Köplagen) tillämplig. Det framgår av 45§ KöpL att priset går att avtala fram och om det inte sker ska köparen betala vad som är skäligt med hänsyn till varans art och beskaffenhet.
Konsumentköplagen reglerar köp som sker mellan en näringsidkare och en privatperson
Om du säljer fiskekortet i egenskap av en näringsidkare kommer konsumentköplagen (KKöpL) bli tillämplig. Liknande till Köplagen finns en paragraf gällande prissättningen (35§ KKöpL). Det ska alltså finnas en möjlighet att vid köptillfället slå fast vilket pris som ska betalas, exempelvis en viss köpesumma, ett visst pris per kg osv. Om inte ett bestämt pris har avtalats så ska köparen betala vad som är skäligt. Hänsyn ska då tas till vilken slags vara det är, kvaliteten, ny eller begagnad, marknadspris och omständigheter i övrigt m.m.
Om du har fler frågor, tveka inte på att höra av dig till oss igen!
Med vänliga hälsningar,