Olagligt att minska pensionsuttaget?

2017-10-26 i Myndigheter
FRÅGA
Hej!Jag är en pensionär ock fått införsel av mitt pension mitt fråga är det olagligt att minska pensionsuttaget på mitt pension.?
SVAR

Hej

Tack för att du vänder dig till Lawline!

Frågan är inte fullständig. Gäller det möjligtvis utmätning av inkomst av Kronofogden? Utmätning får inte ske utöver vad som är skäligt. Utmätning av ditt benificium får inte ske (5:1 utsökningsbalken). Ditt beneficium är sådant som du måste ha för att kunna bo och leva. Det förbehållsbelopp som du får ha kvar för ditt uppehälle är din hyra/boendekostnader och normalbeloppet, läs mer på Kronofogdens hemsida. Normalbeloppet för en vuxen år 2017 är 4 734 kronor. Om du har en hyreskostnad på 4000 ska du alltså få behålla 8 737 kronor. Om Kronofogden överskattat dina inkomster kan de som myndighet bli skadeståndsskyldiga gentemot dig (3 kap. 2 § skadeståndslagen).

Om frågan gäller någonting annat är du välkommen att förtydliga frågan i kommentarsfunktionen här nedan så återkommer jag med nytt svar.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Bästa hälsningar

Ahmet Ercin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Myndigheter (436)
2021-09-15 Hur kan man bestrida ett negativt beslut om kontakt från kriminalvården?
2021-08-31 Hur får jag veta varför Försvarsmakten nekat mig?
2021-08-31 Vad gör man när en myndighet agerat felaktigt?
2021-08-25 Allmänt om byggnadsverk intill olika typer av tomtgränser och förhållandet till detaljplan

Alla besvarade frågor (95724)