Nya bevis efter att Högsta Domstolen avkunnat dom

2017-01-23 i PROCESSRÄTT
FRÅGA
Vad händer om en dom avkunnats av Högsta Domstolen och det sedan framkommer att det finns nya bevis i fallet?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Högsta domstolen är den högsta instansen bland Sveriges allmänna domstolar och man kan inte överklaga deras beslut. Domen ska som huvudregeln alltså stå fast. Om det skulle komma fram viktiga omständigheter eller nya bevis i ett mål efter detta och det är sannolikt att utgången hade blivit en annan om dessa omständigheter varit kända kan det dock blir aktuellt med så kallad resning. Det krävs att det finns en giltig ursäkt för att omständigheterna/bevisen inte blivit kända tidigare. Om det skulle vara till förmån för den dömde i ett brottmål behöver man dock inte visa på godtagbara skäl.

Ansökan om resning ska lämnas till Högsta Domstolen och innehålla vilket mål det gäller samt skälen till varför resning bör beviljas. Högsta Domstolen tar efter detta ställning till om resning ska beviljas.

Hoppas att du fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning

Hedvig Johansson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1193)
2021-09-25 Kan jag stämma ett företag och i så fall hur går jag till väga?
2021-09-24 Får polis beslagta alkohol från tonåring som denne har hittat?
2021-09-20 Innebär termen "hjälpmedel" att egendomen använts för att främja brott?
2021-09-19 Tredskodom och återvinning

Alla besvarade frågor (95852)