Lawline svarar
Hej,
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Precis som du påpekar finns det ingen lagstadgad ångerrätt då man som köpare agerar i egenskap av näringsidkare, detta framgår i 1 § lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokaler.
I ditt fall är det istället köplagen som är tillämplig. Det är dock viktigt att komma ihåg att köplagen är dispositiv, vilket innebär att den inte tillämpas i den mån annat följer av avtalet, se 3 § köplagen. Det råder således avtalsfrihet och om det exempelvis följer av avtalet att du har ångerrätt så ska detta gälla. Jag kommer fortsättningsvis utgå från att det inte finns någon avtalad ångerrätt och översiktligt förklara under vilka omständigheter man kan häva ett köp.
Fel i vara
Varan ska i fråga om art, mängd, kvalitet, andra egenskaper och förpackning stämma överens med vad som följer av avtalet. Om den inte stämmer överens med vad som följer av avtalet anses den vara felaktig, se 17 § köplagen. Varan anses även vara felaktig om den inte stämmer överens med uppgifter om varans egenskaper eller användning som säljaren lämnat vid marknadsföringen eller annars före köpet, om dessa uppgifter hade en inverkan på köpet, se 18 § köplagen.
Undersökning av varan före köpet
Köparen får inte åberopa sådana fel som han måste antas ha känt till vid köpet. Normalt har köparen ingen skyldighet att undersöka varan före köpet, men om han har undersökt varan eller utan godtagbar anledning underlåtit att följa säljarens uppmaning att undersöka den, får han inte åberopa sådant fel han borde ha märkt vid undersökningen, se 20 § köplagen.
Påföljder
Om varan är felaktig och det inte är ett sådant fel som köparen borde ha känt till vid köpet eller märkt vid en eventuell undersökning av varan kan ett antal påföljder göras gällande: Avhjälpande, omleverans, prisavdrag, hävning samt skadestånd, se 30 § köplagen. För att kunna göra dessa påföljder gällande måste köparen meddela säljaren om felet inom skälig tid, denna tidsfrist räknas från det att köparen faktiskt upptäckte felet, se 32 § köplagen.
Prisavdrag eller hävning får endast ske om avhjälpande eller omleverans inte kommer i fråga eller inte sker inom skälig tid efter reklamationen, se 37 § köplagen. För att kunna häva köpet fordras vidare att avtalsbrottet är av väsentlig betydelse för köparen och säljaren insåg eller borde ha insett detta, se 39 § köplagen. Vad som ska anses vara av väsentlig betydelse får avgöras med hänsyn till omständigheterna i det enskilda fallet. Skadestånd är endast aktuellt om köparen lider ekonomisk skada genom att varan är felaktig, se 40 § köplagen.
Sammanfattning
För att kunna häva köpet krävs det att (1) varan är felaktig, (2) köparen kände inte till felet vid köpet, (3) köparen borde inte ha upptäckt felet vid en eventuell undersökning av varan innan köpet, (4) köparen reklamerar felet inom skälig tid, (5) avhjälpande eller omleverans kommer inte i fråga eller sker inte inom skälig tid och (6) avtalsbrottet är av väsentlig betydelse för köparen och säljaren insåg eller borde ha insett detta.
Detta svaret blev väldigt summariskt och man kan naturligtvis forska djupare i frågor som när fel föreligger, vad väsentlig betydelse innebär m.m. Om du fortfarande känner att du har några frågor, eller om du anser att du kanske har en chans att göra en påföljd gällande, får du jättegärna återkomma till oss med mer information så att vi kan ge dig ett mer utförligt och detaljerat svar!
Vänligen,