När har man rätt till ersättning under tiden som Försäkringskassan tar beslut om sjukpenning?
Hej. Min sambo har fått ett brev via mail att hon har tre dagar på sig att anmäla sig till arbetsförmedlingen annars förlorar hon sin SGI. Hon har en stafettläkare som har skrivit ett VÄLDIGT undermåligt sjukintyg utan att hänvisa till tidigare sjukhistorik som är mångårig, utredningar av speciallister mm.... FK har påpekat alla brister (har detta inspelat) som läkaren gjort och FK har hängt upp sig på ett enda dokument som uppenbarligen är slentrianmässigt ifyllt. Till saken hör att läkarintygets "design" har förändrats och läkaren har lite halvhjärtat skrivit in allmänna symtom utan förklaring samtidigt som medicineringen skall trappas upp p.g.a. hon är så dålig.
FK säger att innan de tar ett slutgiltigt beslut så kommer min sambo inte att få någon som helst ersättning - Även om läkaren försöker rätta till det. Detta bokstavligen krossar vår familj och vi kan ingenting om juridik och har således inte heller råd att anlita någon. Vad gör vi. Varför straffas min sambo för läkarens miss? Hjälp snälla!!!!!!!
PS. Hur är man lika inför lagen om man inte har råd? Ha en riktigt God Jul, Vi lär inte ha det i alla fall.
Lawline svarar
Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Jag tolkar frågan som att ni ännu inte fått något beslut av Försäkringskassan, men att ni ändock under tiden beslutet tas är i stort behov av sjukpenning och av den anledningen undrar vad ni ska göra.
Möjlighet till interimistiska beslut
Man har i vissa fall rätt till ersättning tills dess att ett slutligt beslut har tagits enligt 112 kap. 2 § socialförsäkringsbalken.Förutsättningarna för detta är följande:
1. det kommer ta lång tid att ta beslutet (längre tid än ett par veckor)
2. det är sannolikt att ansökan kommer beviljas, och
3. det är av väsentlig betydelse för den ansökande (tar sikte på den sökandes personliga och ekonomiska förhållanden och huruvida ersättningen är viktig för dennes försörjning).
I fråga om sjukpenning har man dock ännu en möjlighet att få ersättning under tiden beslutet tas, om den nyss nämnda bestämmelsens förutsättningar inte är uppfyllda. För detta krävs då följande:
1. sjukperioden den sökande ansöker för har pågått i minst 15 dagar,
2. sjukpenning har lämnats tidigare under perioden, och
3. det saknas skäl som talar mot att utge ersättning under tiden beslutet tas (112 kap. 2 a § socialförsäkringsbalken).
Ni ska begära omprövning
Utifrån din formulering verkar det som att Försäkringskassan tagit ställning i fråga om huruvida de ska ge ersättning medan beslutet tas, vilket de kommit fram till att de inte kommer att göra. Ni måste då begära omprövning av beslutet att inte ge ersättning under beslutstiden (113 kap. 7 § socialförsäkringsbalken). Hur man begär omprövning kan man läsa på Försäkringskassans hemsida. I omprövningsansökan ska ni beskriva varför ni anser att beslutet att inte utge ersättning under tiden beslutet tas är felaktigt utifrån de förutsättningar jag uppgett ovan.
Om ni inte är nöjda med Försäkringskassans omprövningsbeslut har ni möjlighet att överklaga beslutet till förvaltningsdomstol (113 kap. 10 § socialförsäkringsbalken). Information om hur detta går till kan man också hitta på Försäkringskassans hemsida.
Hur är man lika inför lagen om man inte har pengar?
I fråga om förvaltningsrätt är utgångspunkten att man inte ska behöva anlita juridiska ombud för att ta tillvara sin rätt; domstolar och myndigheter har av den anledningen en skyldighet att hjälpa och underlätta för den enskilde (6 § förvaltningslagen). Det är av den anledningen väldigt fördelaktigt att man vid missnöje i ett ärende också uttrycker detta för myndigheten och begär att de ska förklara vilka åtgärder man kan vidta.
Vänligen