När får hyresvärden säga upp hyresavtalet?

2020-05-30 i Hyresrätt
FRÅGA
Hej Jag hyr ett rum ute på landet .Nu säger min hyres värd att jag måste flytta för att jag har gjort grimaser och gjort ljud mot några som hyr stallet av min hyres värd.Dessa anklagelser är bara påhitt.Jag har kontrakt .Får han vräka mig på dessa på hittade anklagelser?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Huvudregeln är att du som hyresgäst har besittningsskydd. Det innebär att trots att hyresrätten vill säga upp hyresavtalet har du som hyresgäst rätt till förlängning. Det finns en del punkter som gör att besittningsskyddet kan brytas se, 12 kap. 46 § jordabalken (JB). Enligt vad du berättat finner jag egentligen inte att någon av punkterna borde vara uppfyllda i ditt fall. De huvudsakliga grunderna för uppsägning av hyresavtal är att hyresgästen inte betalat sin hyra, att hyresgästen åsidosatt sina förpliktelser i så hög grad att det är skäligt att avtal inte bör förlängas och liknande.

Du skyddas alltså som bostadshyresgäst av besittningsskyddet i jordabalken och har därför rätt till förlängning av hyresavtalet trots att hyresvärden vill säga upp det.

Om du och hyresvärden inte kommer överens om huruvida avtalet ska upphöra eller inte får hyresvärden vända sig till hyresnämnden som avgör tvisten (12 kap. 49 § JB).

Hoppas du fick var på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Emilia Nordström
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (1747)
2020-09-27 Kan man ha rätten att skriva in sitt barn i sitt hyreskontrakt?
2020-09-26 Fråga om byte mellan hyresrätt och bostadsrätt
2020-09-23 Störande grannar
2020-09-23 När kan man säga upp hyresavtal som löper på obestämd tid?

Alla besvarade frågor (84468)