Misstänkt för brott - när blir man underrättad?

2019-07-21 i Förundersökning
FRÅGA
Jag har hört att ifall man skulle bli polisanmäld så underrättas man direkt om det men att det kan ta tid innan man blir kallad till förhör. Är det sant? Jag trodde att man blir underrättad först vid förhöret.
SVAR

Hej, och tack för att du vänder till Lawline med din fråga!

Jag tolkar din fråga som att du undrar när en person som är misstänkt för ett brott blir underrättad om detta.

"Jag har hört att ifall man skulle bli polisanmäld så underrättas man direkt om det men att det kan ta tid innan man blir kallad till förhör. Är det sant?"

Ett brott kan komma till polisen kännedom genom att någon gör en polisanmälan. När det har kommit till polisens kännedom att ett brott har begåtts inleds en förundersökning som antingen bedrivs av polis eller åklagare. Vid förundersökningen utreds vem som är skäligen misstänkt till brottet och om tillräckliga bevis finns för att väcka åtal (23 kap. 1-3 § RB).

Den person som utreds har rätt att bli underrättad om att denne är misstänkt för brott först vid första förhörstillfället efter det att misstanken stärkts under förundersökningens gång (23 kap. 18 § RB). Polisen har däremot ingen skyldighet att berätta för personen att en polisanmälan kommit in och personen är misstänkt.

Förundersökningar kan ta olika lång tid. Det kan därför ta tid innan en person blir kallad till förhör och även då bli underrättad om att man är skäligen misstänkt för ett brott.

"Jag trodde att man blir underrättad först vid förhöret."

Den som utreds för ett brott blir alltså underrättad vid det första förhörstillfället som inträffar efter det att man under förundersökningen funnit personen vara skäligen misstänkt för ett brott. Den utredde personen blir alltså inte underrättad i samband med att en polisanmälan upprättas.

Jag hoppas du kände att du fick svar på din fråga, annars är du varmt välkommen att höra av dig igen!

Vänligen,

Isabelle Sewelén
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
H19 Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-07-22 05:10
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Förundersökning (374)
2019-08-10 Jag är misstänkt för stöld, blir jag gripen om jag åker på semester?
2019-08-01 Överprövning av nedlagd förundersökning
2019-07-31 Vem beslutar om kroppsvisitation?
2019-07-31 Överprövning av beslut

Alla besvarade frågor (72053)